Egyéni vállalkozás megszüntetése után újranyitás

Tisztelt szakértők!
Egyéni vállalkozást indítottam átalány adózási formával, viszont sokkal kedvezőbb lenne a tételes adózási forma.
Azt az infót kaptam, hogy ezt csak január 1-től lehet megváltoztatni.
Kérdésem az lenne, hogy a vállalkozás megszüntetésével újra lehetne-e azt nyitni tételes adózással?
Vagy ilyen esetben is érvényes, hogy az év+1 évig nem lehetséges KATA-sként vállalkozást nyitni?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv: Tamara

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Kérdező
Ha egyéni vállalkozása van május 20-ig lehetett volna nyilatkozni a tételes adóra való áttérésről, és akkor már januártól tételes adózás lett volna. / januártól eleve úgy kellett volna a bevallásokat beadni/. Megszüntetéssel nem lehetséges az áttérés. KATÁS még lehet év közben is a bejelentést követő hónap elsejétől, és ekkor már nem visszamenőleg lesz tételes adózása hanem a bejelentést követő hónaptól. Ez is csak akkor lehetséges ha nem volt az elmúlt 2 éveben KATA alanya.

0 pont pont pont

Kedves Tamara!
Azt hiszem, ez az a történet, amire már megírtam, hogy kell a szakember segítsége. Túl sok törvényt és megoldást kellene ismerni ahhoz, hogy az ember ELŐRE!! tudjon gondolkozni és dönteni, ne pedig utólag keresni a megoldásokat. Ha átalányadózást választotta és kiszáll, oda négy évig nem lehet visszamenni. Ha volt már katás, oda két évig nem lehet. A sima ev. pedig a legdrágább adózási mód. Így lehet elpuskázni a kedvező lehetőségeket évekre, ha az ember előbb cselekszik és csak utána kérdez. És a sok pluszba megfizetett adó, ami egy nem jól megválasztott adózási módból jön össze sokkal több, mint egy könyvelőt megfizetni. Itt jöhet szóba egy segítő családtag, aki még választhat az adózási módok közül és ön helyett meg is teszi. És Ön lehet alkalmazott egy főállás mellett 25e forintos katás rokon vállalkozásába.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszokat !
Sajnos egy könyvelő tanácsára választottuk indításkor az átalány adózást, de több helyen is utánaérdeklődve világossá vált, hogy nem ez a legkedvezőbb ebben az esetben. (Mellékvállalkozás 36 órát meghaladó munka mellett, évi 15milliót biztosan nem éri majd el a bevétel)
Az e.v. csak pár napja él, ezelőtt nem volt semmilyen vállalkozásom, így ha a következő hónaptól váltani lehet KATA-ra akkor még szerencsésen meg is úszom..
Tamara

0 pont pont pont

Hívjon azonnal, hogy megbeszélhessük, mert még van egy lehetőség. 06-20-2873777

0 pont pont pont

Lehet év közben az átalányadózásról áttérni katára,rosszul mondták a évelejét.

0 pont pont pont

Kedves Tamara
Mint ahogy a kollégákkal egyetértve leírtuk , hogy lehet év közben is váltani KATÁ-ra a bejelentést követő hónap 1-től, mégis lehet hogy van valami amiért a könyvelő az átalány adózást javasolta az ön által előadottak alapján. Mi azonban kevés információval rendelkezünk amikor választ adunk. A tevékenységi körét sem tudjuk, bár hosszútávon jelentőséggel bírhat.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ