Adószámos magánszemély számlázhat-e szlovákiai adószámra?

Fazekas művészeti tevékenységet végzek (kerámia termékek, szakmai előadások,kézműves táborokban oktatás), alanyi adómentes vagyok.
Adhatok-e számlát szlovákiai adószámra?
Készpénzest vagy utalásost?
Forintban vagy euróban kell feltüntetni a pénznemet?
Számlaadat-rögzítés szlovákiai adószámra végrehajtható-e?
Előre is köszönöm válaszát.

0 pont pont pont

4 válasz

Minden bevétel adóköteles. Ezért a válaszom, igen :) .
Amelyikre kéri a vevő.
Ha euróban, akkor az adószámításánál az MNB kihírdetetett árfolyamával kell a nyilvántartásba felvezetni.
ÉS utalás esetén, az árfolyam nyereség, vagy veszteség is a bevétel/kiadás része lesz.
Még nem próbáltam, de szerintem meglehet tenni. Ha mégsem sikerül, akkor próbálja megkérdezni a 1819-et, telefonon.

1 pont pont pont

Köszönöm válaszát!
Szlovákia területén történő kézműves tábor oktatói munkadíjáról kiállíthatok-e számlát?
Kell-e hozzá eu-s adószám?

0 pont pont pont

Én az adószámos magánszemély státusza miatt aggódnék kicsit. Az adószámos magánszemély nem végezhet rendszeres bevételszerző tevékenységet, nem lehet célja a vagyonszerzés, a tevékenysége nem lehet üzletszerű. Ha pedig a cél a fentiek, akkor azt egyértelműen csak egyéni vállalkozóként, vagy más cégformát választva végezheti.

1 pont pont pont
  • +1  Én már nem is mertem ezt leírni, de így van! :)
    2021.06.02. Zsoldos Zsuzsa

Kedves Kérdező! Közösségi termékértékesítés valósul meg vagy szolgáltatásnyújtás valósul meg. Ennen az esetben ha adóalany az vevő, a szolgáltatás igénybevőbe akkor közösségi adószám birtokában gyakorolható az ügylet. Az áfát a terméket beszerző, a szolgáltatást igénybevevő fizeti a saját tagállamának szabályai szerint. Az szolgáltatás nyújtója, a termék értékesítője, alanyi mentes státusz jelölés mellett áfa bevallát készít valamint közösségi összesítőt és ellenőrzi a partnert közösségi adószámát a vies rendszeren kereszül. Érvénytelen közösségi adószám hiányában úgy kell eljárni, mint ha az termékbeszerződ és a szolgáltatás igénybevevő nem adóalany lenne. Amennyiben nem adóalanynak értékesít, az olyan mintha belföldi magánszemélynek értékesítene, tehát ha alanyi mentes akkor alanyi mentes számlát kell kiállítani. Ha adóaalanynak nyújt szolgáltatást vagy termékértékértékesítést, akkor ezt jelölni kell a számlán, de a felföldi alanyi mentes korlátot nem fogyasztja. Üdvözlettel: Mart L.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ