Alkalmi munka

Az alkalmi munkásnak adni kell egy példány egyszerűsített munkaszerződést és jelenlétit eredetit vagy amit a könyvelő csinál év végén éves egyszerűsített igazolást az is elég?

0 pont pont pont

2 válasz

Alkalmi munkánál nem kötelező az írásbeli munkaszerződés, természetesen jó ha van... a szóbeli szerződés is szerződés. Az egyszerűsített foglalkoztatásról adnék igazolást minden alkalommal, mikor fizetek, mert egyáltalán nem biztos, hogy évvégén is alkalmi munkásom lesz... mert ugye, az alkalmi, az nem munkaviszony!

2 pont pont pont

Kedves kérdező
Az alkalmi munka feltétel rendszerének értelmezése nem tipikus könyvelői kompetencia, a könyvelő kapcsolódása az adó tekintetében realizálódik illetve számfejtéskor..Az alkalmi munkával kapcsolatosan feltett kérdése munkajogi kérdés..Munkajog tekintetében pedig a következőket kell tudni az alkalmi munkavállalásról:
Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény kimondja, hogy ha a munkavállaló kéri a törvény mellékletében rögzített szerződés szerint jön létre a jogviszony, tehát a mellékletben lévő munkaszerződést ki kell tölteni és természetesen, mivel szerződésről van szó egy példány a munkavállalót illeti . Amiért kimondottan ajánlott egyéb esetekben is a törvény mellékletében lévő munkaszerződést alkalmazni , az a tény, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is szükséges illetve kötelező a munkaidő nyilvántartás, valamint a munkabér nyilvántartása. A törvény mellékletében lévő munkaszerződés alkalmazása annak tartalmi elemei alapján , kielégítik a nyilvántartási kötelezettséget. A jogviszony végén munkabér jegyzéket kell adni a bér kifizetéséről,, és az egyszerűsített foglalkoztatásról az igazolást is az utolsó munkában töltött napon kell kiadni. A jelenléti ív tekintetében annak van jelentősége, hogy az a munkáltató munkaidő nyilvántartásának és az esetleges túlóra elszámolásának egyik eszköze. A jelenléti ívet vagy annak másolatát nem kell átadni a munkavállalónak.
2021.március 1-től a foglalkoztatás felügyeleti hatóság ellenőrzi a foglalkoztatás minimum követelményeinek foglalkoztató általi megtartását. Azoknak a rendelkezéseknek a betartását ellenőrzik amelyektől a felek nem térhetnek el. Ilyen tipikusan a jognyilatkozatok, a munkaidő, pihenőidő és ezek nyilvántartása valamint a munkabérre és ezek elszámolására és az igazolásának kiadására vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése. A mennyiben még van munkajogi kérdése hívja munkaügyi szakterülettel is foglalkozó könyvelő irodánkat.BOFA12 HUNGARY KFT

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ