Adószámos magánszemély tételes átalány

Sziasztok,

Korábban katával csináltam egy bérelt 5 szobás ingatlan rövidtávú kiadását. Most azonban átálltam arra, hogy adószámos magánszemélyként fogom csinálni tételes átalányadóval, szóval szüneteltettem a vállalkozást, amelynek a tevékenységi körét módosítottam hogy ne egyezzen a kettő. Most egyszerre van magánszemélyként végzett magánszálláshely tevékenység és szüneteltetett kata az adószámomon. Közben kiderült, hogy nem is biztos hogy választhatom ezt a tételes adót, erről mindenki mást mondott a navnál is. Bérlem az ingatlant, a tulajdonos beleírta a szerződésbe hogy használhatom rövidtávú kiadásra, de konkrétan a haszonélvezet szó nem szerepel benne. 3 hete van meg ez a státusz, de bevétel még nem volt mert csak jövő hónap közepén nyitok meg.

NAV-osok közül mindenki mást mondott, utoljára azt mondták a telefonban hogy ha már egy napot is aktív vagyok így a rendszerben, akkor is egész évre ki kell fizetnem ezt az 5x38700 Ft átalányadót, akkor is ha nem vagyok jogosult erre az adózási formára. (Az önkormányzatnál pedig kiadták így az engedélyt és a nav sem szólt semmit).

Én visszamennék kata alá és hagynám ezt a tételes magánszemélyes káoszt, de a navnál azt mondták hogy ha nem akarok kétfelé adózni, akkor csak jövőre vigyem ezt vissza a kata alá.
Most akkor 193.000 Ft amit egész évre kell kifizetni megy a kukába, mert ugyanúgy a katát fogom csinálni, vagy megkockáztatom hogy nem lesz kata, hanem adószámos magánszemélyként viszem tételes átalányadózással a szálláshelyet jogosulatlanul? Nincs más opció? Elvégre hibás az egész, nem is lehetne tételes átalányadóm... szeretnék mindent visszacsinálni katára és jelezni a nav felé hogy tévedés történt ezzel az adószámos magánszemély dologgal.

0 pont pont pont

2 válasz

A leírtak tökéletes példája, hogy mielőtt csinálok valamit, akkor kell tanácsot kérni, nem , amikor már elrontottuk. A megoldás fáj. Ezt hívják tanuló pénznek.
Én, megpróbálnám, szőke nőként előadni, egy méltányossági kérelemben az itt elmondottakat. Oszt ha sikerül, akkor legyen nagyon, de nagyon boldog. Ha meg nem sikerül, akkor csak arról van szó, hogy a NAV ragaszkodik a törvényekhez és ilyen esetben nem gyakorol méltányosságot.
Őszintén kívánok sok sikert. Értesítsen minket, hogy sikerült e.

3 pont pont pont

Köszönöm. Bemegyek a navhoz és megpróbálom, ha nem jön össze, akkor kérek az ingatlantulajdonostól haszonélvezeti jogot, és akkor a kata továbbra is szünetel, adószámos magánszemélyként meg jogosult leszek az átalányadóra. Bár akkor sem értem ezt, magánszemély nem vagyok, hanem vállalkozó, szüneteltetve.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ