Nyudgíj előtt főállású KATA-s és alkalmazott

Üdvözlöm,
5 éven belül vagyok a korengedményes nyugdíjhoz. Fontos számomra, hogy a lehető legjobb időszakot hozzam ki a nyugdíjhoz. Jelenleg 3 munkahelyen dolgozom alkalmazottként, hogy a min. heti 36 óra bejelentésem meglegyen, mert egy családi bt. beltagja vagyok, mellékállású KATA-s adózással.
Lehetek-e főállású KATA-s adózó és mellette heti 40 órás alkalmazott?
Várom válaszát, köszönettel Anikó

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Anikó! A heti 40 órás munkaviszony mellett "csak" mellékállású katás vállalkozó lehet. Ha sok pénzt szeretne befizetni az államnak, akkor azt a kata 25e forint különbözetet kellene rászámolni a bejelentett bérére, vagyis ott lenne magasabb a jövedelme. De én inkább havonta eltenném azt a 25 ezer forintot és nem nyúlnék hozzá 5 évig, képezvén ezzel is egy kis tartalékot. Mert azt tudjuk, hogy a befizetett összeg egy bizonyos százalékát kapjuk csak vissza nyugdíjként. És mivel az is bizonytalan, sajnos, hogy hány évig leszünk nyugdíjasok, meddig lehet élvezni a jól megérdemelt pihenést, nem biztos, hogy az a legjobb módszer, ha az államkasszába rakunk be több pénzt, éveken keresztül, utolsó hajráként. Nagyon keveset emel az 5 év alatt betett kis plusz a 40 éves jövedelmen. Keressen inkább egy jó ismerős könyvelőt, vagy tanácsadót, akinek ad a véleményére (de csak május után :-)) és kicsit számolgassanak.

2 pont pont pont

Értem, köszönöm a válaszát. Egy gondolat zavar.
A 25.000 Ft Kata adó "sehova nem számít bele", vagyis csak egy muszáj dolog, 25.000 Ft kiadás.
A 3 munkahelyen jövedelme pont eléri a 8 órás 219.000 Ft garantált bérminimumot, ami a nyugdíjhoz számít.
Az 50.000 Ft Kata adó jelenleg bruttó 98.100 Ft (nettó 65.230 Ft) jövedelemmel járul hozzá a nyugdíjhoz és a munkahelyeim jövedelme további bruttó 219.000 Ft összeggel. A kiadásom 25.000 Ft-tal nő.
Mellesleg a 3. munkahelyet azért kellett vállalnom, mert nélküle bejelentett csak heti 35 órám lenne.

0 pont pont pont

Kedves Anikó! Értem a helyzetét és azt is, hogy ezen nagyon szeretne változtatni. Mivel ez nem a reklám helye, így nem írok tanácsadót, de létezik (léteznek) olyan, aki kifejezetten nyugdíj előtt állóknak számol. Vinni kell az előző sok-sok év jogviszonyát és jövedelmeit, ő egy profi programmal ki tudja számolni, hogy az eddigiek alapján mennyi a várható nyugdíja. És azt is meg tudja mondani, hogy mennyi emelés a jövőben mennyit tud emelni a várható nyugdíj összegén. Tehát pontos képet tud kapni a következő 5 év adózására vonatkozóan, hogy mi éri meg és már mi nem. Ha nagyon gondolkodna egy ilyen tanácsadáson, akkor az oldalon lévő elérhetőségeimen írjon rám, és júniusba, ha már túl vagyunk a nagy utolsó hajrán, előkeresem az elérhetőségét az úrnak, hogy rendezni tudja a jogviszonyait és megnyugodjon a jövőét illetően :-)

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ