Kft. vagy ev.?

Sziasztok,
van némi alapismeretem a témában, de gondoltam, itt is megkérdezem a véleményeteket, hátha valami elkerülte a figyelmemet.

Tanácsadással foglalkozom, tavaly KATA-s formában tettem, de az új szabályok szerint ezt nem folytathatom, ezért választanom kell, hogy egyéni vállalkozóként folytatom-e, de vállalkozói jövedelemadózás szerint (az átalányba nem férek bele), vagy pedig alapítok egy kft.-t és azzal folytatom (a bt.-t elvetettem, mert a kft.-hez képest csak hátránya van).

Egyszemélyben dolgozom, költségem nincs (mobilt, autót nem számolom el, nem éri el azt az összeget, hogy foglalkozzak vele, bankszámla ingyenes), jellemzően 1-2 partnernek számlázok, havonta 1-szer. A kft. esetén fennálló korlátolt felelősség sem érdekes.

Végigszámoltam a különböző opciókat és arra jutottam, hogy ilyen paraméterek mellett gyakorlatilag majdnem ugyanaz az adóterhelés az ev. és a kft. esetén (ev.: 28%, kft.: 29%). Kft. esetében viszont nyilván van még járulékos költsége az alapításnak és a könyvelésnek, ev. esetében ilyen egyszerű felállásra egy naplófőkönyvet én is el tudok magamnak vezetgetni Excelben, havi áfát jelenleg is vallok be, számlázok is ingatlankiadás miatt.

Így összességében az ev. formánál maradnék, de kíváncsi volnék, hogy szerintetek van-e pénzügyi vagy bármi más előnye a kft.-nek a fentiek alapján.

0 pont pont pont

3 válasz

Az összes terhével együtt, én a Kft-re szavazok. Lehet, hogy több a terhe, de a "korlátolt felelősség", ezerszer több nyugalmat ad, mint a korlátlan felelősség.
30 év feletti könyvelői gyakorlat után állítom, hogy amire nincs ráhatásod, az a törvényi változás. Lásd a KATA változás miatt kell most itt gondolkodj :)
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a hiába vagy törvénytisztelő, feladja a leckét egy-egy ilyen törvényi változás, adott esetben lefekteti a vállalkozást, nullára. Nem egy ilyen történetet láttam. Amíg az ev-nek elárverezték az ingatlanát, addig a Kft. tulajdonosa elbukta a jegyzett tőkét, de nem döglött bele a család.
És mert több ilyet éltem végig, ezért én maradok a Kft-nél, és mindenkit erre terelek.
Persze ez az én véleményem. Sok sikert a vállalkozáshoz :)

3 pont pont pont

Köszönöm a választ, alapvetően egyet is értek veled, de esetemben azért nem látom a kft általad is írt előnyeit, mert ez nem igazi vállalkozás: nincsenek költségek, nincsen beruházás, nincsen hitel, nincsen támogatás, gyakorlatilag fix bevétel és adó van, amit meg fizetek rendesen, vagy ha változik a jogszabály, akkor változtatok annak megfelelően.

0 pont pont pont

Ilyen kis volumen mellett az egyéni vállalkozást javaslom. A Kft. akkor érdemes, ha a jövöben naggyá akarsz nöni ( pár éven belül).

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ