Könyvelő engedélyének bevonása kft esetében

Üdv,
nekem olyan problémám adódott a könyvelőmmel, hogy majdnem két éven keresztül fizettem neki, de egy darab számlát nem állított ki, nem jelentett át áfás adózóként, többszöri felszólítás után sem, illetve teljesen újra kellett könyveltetnem 20 hónapot, mivel nem végezte el a feladatát, ami a kötelessége volt.
Peren kívül nem sikerül megegyezni vele és kifizetni sem szeretné a kártérítést amit követelek tőle ami a 20 hónapra befizetett összeg fele, konkrétan még válaszra sem méltatnak az ügyvédével együtt.
A kérdésem, hogy létezik olyan, hogy bevonatom az engedélyét és utána már csak KATÁ-s válallkozásokat könyvelhet?

0 pont pont pont

5 válasz

Az engedélyéhez Önnek nem túl sok köze van, még akkor sem, hogyha igaza van ez ügyben (persze nem akarok állást foglalni mindkét fél verziójának ismerete nélkül). Ha a Pénzügyminisztérium bevonja az engedélyét bizonyos okok miatt, az megint csak más tészta. Az viszont egy borzasztó tévhit, hogy regisztrált mérlegképes papír nélkül csak katás vállalkozásokat könyvelhet.

2 pont pont pont

Köszönöm a gyors választ!
“Mérlegképes regisztrációjából kivonni etikai vétség miatt”- így fogalmazott az új könyvelőm.
Ilyen létezik?
Vagy mit tudok tenni, tanács?

0 pont pont pont

Bejelentést lehet tenni a kamara felé, de kétlem, hogy Önöknek bármi ráhatása lenne az engedélyére.
Polgári peres eljárásban megpróbálhatja érvényesíteni a követelését a régi könyvelő irányában. Onnantól az ügyvédek és a bíróság tisztje megítélni az esetleges kártérítés mértékét.

2 pont pont pont

Köszönöm válaszait.

0 pont pont pont

A beszámoló elfogadása az ügyvezető összehívása alapján a taggyűlés feladata. A könyvelő engedélyére Önnek ráhatása nincs. Amennyiben a könyvelő tevékenységéről nem ad számlát, akkor a bevételét eltitkolja, súlyos adó jogszabálysértés, ezér az adóhatás felé felel. Viszont Ön miért fizetett neki számla nélkül? Ebben az esetben az Ön vállalkozásában a könyvelői költség nem a vállalkozás érdekében felmerült költség és adóalapot emel. Meg kell vizsgálni a szerződésüket és polgári peres úton, ha kárt okozott -hozzá kell tennem bizonyítani kell, a bizonyítási teher azon a személyen van aki a pert indítja, akkor érvényesítheti. Hozzáteszem, hosszú az út, nem tudom megéri-e. A boszú nem jó eszköz, a szakszerűség annál inkább. Való tény, hogy sok nagyon olcsó, a munkáért felelősséget nem vállaló könyvelő van, de egy vállalkozónak is szükséges annyi ismerettel rendelkeznie, hogy havi egyeztetések legyenek a könyvelővel, hogy mi hogy történik és miért.
Sajnos sok szomorú esetet láttam már, láttam már pert is, ahol a könyvelőt tanúként idézték. Nem nagyon vették elő. Indokolás az volt, hogy a bevallásokat az ügyvezető is látja, ha nem ért vele egyet kifogásolhatja. A beszámolót szintén nem a könyvelő fogadja el. Max csak bűnrészes lehet a könyvelő nagyobb adóhiányok esetén is, erre szoktam azt mondani, hogy esetleges per esetén annyit lehet elérni, hogy együtt csücsül a dutyiba a könyvelő az ügyvezetővel. Olyan még nem volt, hogy csak a könyvelőt vonják felelősségre, ezt érdemes mérlegelni. A bevallások hibájáért szintén az adóalany felel és ő kapja a bírságot, kivéve ha a bevallást adótanácsadó, vagy adószakértő ellenjegyezte. Ebben az esetben a bírságot az ellenjegyző szakember kapja.
Üdvözlettel:
Mart László
adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ