Kisteherautó vásárlása magánszemélyként

Üdv!

Magánszemélyként szeretnék vásárolni egy kisteherautót, nem pedig e.v.-ként. Sok meghirdetett járműnél szerepel a "+áfa". Ezt az áfát nekem mindenképp fizetnem kell vagy van valami legális mód arra, hogy én ezt elkerüljem? Pl. külföldről behozott kistehergépjárműnél?

0 pont pont pont

3 válasz

Az áfa az állam bevétele. A legutolsó fogyasztó/vevő/felhasználó fizeti. A külföldről hozott autónál is van áfa. Magánszemély esetén, eun belül, a kinti kereskedő áfával adja el és ő számol el az eladott autó áfájával a saját adóhatóságával. Megjegyzem, az euban nálunk a legmagasabb az áfakulcs.
Ha mégis ev-ként venné meg, akkor a kinti kereskedő - ha van Eus adószáma és viszi a ev iratait a vásárláshoz - nettó módon adja el Önnek a thgk-t. Ilyenkor Ön, itthon, a saját áfa bevallásában rendezi a fizetendő és a levonható adót. Azaz lehet, hogy nem kell egy forint áfát sem fizetni az államnak.

1 pont pont pont

Itt fontos megjegyezni még, hogy ehhez itthon áfás ev.-nek kell lennie (a kiegészítés az előző hozzászóló legutolsó mondatához kapcsolódik)

0 pont pont pont

Üdv, ha magánszemélyként veszi, nem kerülhető el az áfa. A hirdetés talán vonzóbb így,azért írják így a kereskedők, de az áfát senki nem ússza meg. :( Ha van esetleg jó ismerőse, aki vállalkozó, vagy társasága van, ő levonásba tudja helyezni ( nem mindegy a vtsz sem! 2+1 fő stb ) és Önnel rendezi...

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ