ÁFA

Sziasztok!

Ha ÁFÁ-s magyar e. v. vagyok és külföldi magánszemélyek a megrendelőim, akkor én mindig 27%-os ÁFÁ-val számolok a kimenő számláimon?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

5 válasz

Igen. De azért ide kellene egy könyvelő, aki megmondja, minek hol van a teljesítés helye. Kimenő számla mire: termékértékesítésre, vagy szolgáltatásnyújtásra? Ezt kicsit jobban kellene tudni, mivel is foglalkozol. Legalább induláskor egy tanácsadó segítségét vedd igénybe, mert mint látom, még az áfa kiszámolása is gondot okoz. Megéri az az egyszeri segítség, később nagyon sokba tud kerülni, ha valami nem lesz jól elindítva.

4 pont pont pont

A bejövő és kimenő számlák is ellenőrizhetőek itt: https://www.holaszamla.hu/
Közvetlen NAV kapcsolattal, a regisztráció és a kódok megadása csak néhány perc, de ahogy azt mi tapasztaljuk, nagy segítség a cégeknek és a könyvelőknek is.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A válaszom, hogy főaszabály szerint igen, 27 % felszámított áfa amennyiben nem adóalany felé történik az értékesítés szolgáltatásnyújtás és ha az afafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítja meg és nem az tartozik az ügylet a speciális, vagy a régi néven tárgyi mentes körbe. A magyar áfa törvény jeleneleg 352 § és 10 mellékeltből áll, így a konkrét tányállás ismerete nélkül teljes körű és biztonságos tájékoztatás nem adható, ismerni kell minden részletet. Magam is javaslom kolléga felkeresését!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Mivel semmit nem tudni milyen tevékenységről van szó érdemes könyvelővel megbeszélni de mintha valami netes dolog lenne a régebbi kérdésekből az meg pont most változott 07.01-el.

0 pont pont pont

Itt található egy hasznos összefoglaló: https://www.holaszamla.hu/kulfoldre-szamlazas-afakulcs

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ