Egyéni vállalkozás, szakképesítés, alkalmazott?

Üdvözlet.

Érdeklődni szeretnék, hogy egyéni vállalkozás indításához mindenképpen szükséges szakképesítés? (2 példa: autómosó (452006), napelem szerelés (432104).)

Amennyiben szükséges, és nekem nincs, tudok felvenni munkást/munkásokat, akik a szakképesítéssel rendelkeznek? (Főleg a napelem szerelésnél aktuális a kérdés.)

Ha határozatlan idejű szerződésben lehetne őt/őket foglalkoztatni, egyáltalán milyen bér adható?

0 pont pont pont

2 válasz

Üdvözlöm! Igen, szakipari munkához szakképzett alkalmazottra van szükség, ha Ön személy szerint nem rendelkezik ezekkel a végzettséget igazoló dokumentumokkal.
A munkavállalókat határozatlan idejű munkaszerződéssel lehet foglalkoztatni, és a tevékenység elkezdése után sem lehet nekik felmondani. Őket addig állományban kell tartani, amíg Ön ezt a tevékenységet folytatja, ebből árbevétele származik. A bér kérdése viszonylag egyszerű. Mivel szakképzett munkavállalókról van szó, ezért a "magasabb" minimálbér az alsó határ, felső pedig nincs. És fontos, hogy mennyiért vállalja el a dolgozó. Tehát a minimálbér fölött mennyibe fognak megállapodni. Ha nincs sok munka, főleg az elején, a munkavállalót lehet 4 órában is foglalkoztatni, akkor az alsó határ a garantált bérminimum fele. Később ezt a munka függvényében lehet növelni (az óraszámot és a bért egyaránt.)

1 pont pont pont

Kedves Kérdező

Az autómosó tevékenység egy engedély köteles tevékenység, ami azt jelenti, hogy megkezdése előtt a Környezetvédelmi hatóság hatásvizsgálatot készít és a döntése alapján lehet elkezdeni a tevékenység folytatását. Szakképesítés nélkül végezhető. Ez esetben a minimum bér a minimál bér , melynek mértéke 2021-ben 167.400 Ft/hó napi 8 órás munkaidővel.Ha rész munkaidős munkavállalót alkalmaz akkor a 167.400 Ft időarányos részét kell minimum fizetni.Azonban a minimum járulék fizetési szabályt is figyelni kell, mert 2020.szeptemberétől a munkaviszonyban álló biztosított esetében a járulékot a minimálbér 30%-nak megfelelően vagyis 48.300 Ft után akkor is meg kell fizetni, ha a jövedelem ennél kevesebb. Ezt hívjuk minimum járulék szabálynak.
A napelem szerelés nem engedély köteles tevékenység,de bejelentési kötelezettség terheli. A tevékenység építőipari kivitelezési tevékenység és a névjegyzéket vezető szervnek kell bejelenteni a neve Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.. Ebben a tevékenységében kell legalább egy fő szakképesítéssel rendelkező munkavállaló ahhoz , hogy végezhesse a napelem szerelést. Ha több alkalmazottja lesz akkor is elegendő egy szakképesített munkavállaló. A munkavállalónak fel lehet mondani, mert nem a munkavállaló személyéhez kötött a tevékenység , hanem a képesítéssel rendelkező mint létszám a kötelezettség.
A lényeg, hogy a tevékenység folytatásának időtartama alatt a vállalkozásban legyen legalább egy szakember.A szakmunkás munkabérének minimuma a garantált bér, 2021.02.01-től 219.000 Ft/hó 8 órában. Rész munkaidős esetében az eljárás a fentiek megfelelően itt is alkalmazni kell. Sok sikert.
BOFA 12 HUNGARY KFT

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ