KATA költségei (1 vagy 2) 4 órás munkaviszony mellett

Ha van egy bejelentett 4 órás állásom, és kiváltom a KATÁT tanácsadói tevékenységre, akkor a KATA költségei hogy néznek ki? (Áfakörön kívüli lennék)
Mivel nincs meg a heti 36 óra, így nem kerülök a 25 ezres kategóriába, de már valamennyi járulék be van fizetve utánam, így talán nem 50ezret kell fizetni.

Mi a helyzet akkor, ha 2 különböző bejelentett részmunkaidős munkahelyem van, amik együtt elérik a heti 36 órát?
Akkor már a 25.000 Ft-os kategóriába tartozom?
Köszönöm!

0 pont pont pont

38 válasz

Kedves Alexandra!
Ha csak 4 órás állása van, akkor valóban 50.000,- Ft a fizetendő Kata összege. Lényegtelen, hogy már valamennyit be van fizetve.
Ha egyidejüleg 2 x 4 órás állása van, akkor azok összeadódnak, így csak 25.000,- Ft a fizetendő Kata.

2 pont pont pont

És ha 6 órába dolgozok és katát ki akarom váltani mennyi összegbe kerül?
Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Péter!

Mivel a 6 órás jogviszony KEVESEBB, mint 8 órás, 50.000,- Ft/hó KATA-t kell hogy fizessen. A KATA tételes adó. Összességében heti 36 órás jogviszony(ok) esetén összege 25.000,- Ft, ha ez a feltétel nem teljesül, akkor 50.000,- Ft.

Unalomig ismételt már, de azért itt is megjegyzem. Amennyiben tört időszaki hónapot (akár egyetlen napot) jelent a kata-s működés, akkor is a teljes havi adótétel fizetendő.

1 pont pont pont

Kedves Alexandra! Én most váltottam ki az egyéni vállalkozásomat, KATÁS lettem, és azon belűl áfás. Ha be szeretnék jelenteni egy, vagy akár több embert 4 órába, mennyi a havi járuléka? A másik kérdésem, hogy hány embert jelenthetek be napi bejelentéssel? Válaszát nagyon köszönöm!! Tisztelettel Nyéki Balázs

0 pont pont pont

Kedves Balázs!

Szerintem nem jó embernek intézte a kérdést, de én szívesen válaszolnék rá.
A járulék sok mindentől függ, a foglalkoztatás módjától, a munkakörtől stb. Például ha szakképzettséget igényel a munkakör, akkor nem a minimálbérrel, hanem a garantált bérminimummal kell számolni (magasabb munkabér lehet természetesen, de alacsonyabb nem). Ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretné alkalmazni az embereket (napi bejelentés), ott is számít, hogy milyen munkáról van szó, mert más összeg vonatkozik például a mezőgazdasági idénymunkára, mint az alkalmi munkára. Én mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy könyvelőt, ha alkalmazottai is lesznek, mert az már összetettebb dolog. Havonta bérszámfejtést kell készíteni, járulék bevallásokat kell beadni, munkaszerződések kellenek stb. Én is szívesen segítek, amennyiben budapesti. Ha már van könyvelője, akkor pedig javaslom egyeztessen vele, részletesen el fog mondani mindent.


1 pont pont pont

Katás vagyok és csak egy helyre számlázók. Ettől maradhatoke még katás?

0 pont pont pont

Semmi sem tiltja, hogy egy katásnak csak egy partnere legyen. Viszont a bújtatott munkaviszonyra irányadó szabályokat be kell tartani.

1 pont pont pont

Kedves Karesz!
A katasoknak a NAV 7 feltétele közül 2-nek meg kell felelnie, hogy ne legyen bújtatott munkaviszony.
IX. Munkaviszonytól való elhatárolás
Amennyiben a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet a tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
• a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
• a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
• a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
• a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
• a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
• a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
• a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül (ideértve a más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózói jogállást is) feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a fent említett jogviszonyok egyikében sem.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Balázs!
Ha már több munkavállalója lesz, akkor érdemes a könyvelőjével beszélni, hogy érdemes-e kata-sként maradni, vagy átmenni szja-elszámolásúba, ahol költségeket is tud elszámolni. A bevallások mint fent is írták a Kollégák bizony könyvelői tudást igénylő munka. Tévedés elhinni, hogy ha valaki KATA-s akkor már nincs szüksége könyvelőre. Főként ha áfa-s is. Amennyiben Budapesti szívesen segítségére tudok lenni ha igényli.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A munkaviszonyok időtartami összeadódnak. Ha Ön összességében dolgozik heti negyven órát, akkor mellékállású katás lehet, ha csak 39 órát dolgozik akkor főállású katás lehet csak.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont
  • +1  Véletlen elütés volt. 36 óra igen.
    2021.12.30. Mart László

Jó napot kívánok!

Olyan kérdésem lenne hogy most inditok egy Katás főállásban vállakozást. Mellette hány órában végezhetek mellékállást? Vagy egyáltalán lehet mellette?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Természetesen dolgozhat vállalkozás mellett, de amennyiben a 36 órát elérni, az lesz a főállása, és csökkenek a kiadásai.

0 pont pont pont

Ha 8-órába be vagyok jelentve és ugyan annak a cégnek másod állás vállalok. Lehet e számlát adnom?

0 pont pont pont

Kedves Károly!
Lehet adnia számlát, semmi se tiltja. A NAV viszont elrendelhet jogkövetési vizsgálatot, ahol Önnek kell bizonyítania, hogy amit beszámlázott az nem munkaviszony. Katv. 14. §. ad taxatív iránymutatást.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Karesz!
Ha a saját munkáltatójának számláz, akkor a kata meg fog bukni egy adóhatósági vizsgálat során, és adóhiányt fognak megállapítani Önnél is és a munkáltatójánál is jelentős bírság mellett.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Sziasztok en most szeretnék katas lenni alltalanos takaritast valalnek vele mik kelenek hozza es az 50.000 ft ot mikor kell befizetnem

0 pont pont pont

Kedves Móni!
Először is kell egy ügyfélkapu, majd a weben bejelenti, hogy milyen tevékenységre szeretne egyéni vállalkozást indítani, és ott bejelöli, hogy esetleg kata-sként, főállásban, vagy ha van 36 órát elérő munkaviszonya valahol, akkor mellékállású kata-sként indithajta a vállalkozást. Mint előzőekben kollégáim részletezték mikor mennyit kell fizetni, erre most nem térnék ki. De javaslom egy könyvelő felkeresését, hogy mindent részletesen meg tudjanak beszélni.

0 pont pont pont

Üdvözletem!
Főállású katásként, ha elmegyek dolgozni 4-6 órás állásba, akkor utóbbi keresetből mit vonnak le, ha közben fizetem az 50 vagy 75 ezret?

0 pont pont pont

Kedves László,

A 4-6 órás állásából ugyanúgy mindent vonnak, mintha nem lenne KATA-s.
Tehát 15% szja, 10% nyugdíjjárulék,18,5 % eg.bizt.
Amennyiben jogosult családi adókedvezményre vagy személyi kedvezményre és a munkáltatójától igényli, az csökkenti a fenti összegeket.
Valamint a munkáltatója fizet Ön után 17,5% szoc.ho-t és 1,5% szakképzési hozzájárulást vagy 12% KIVA-t, az adózási módjától függően.

Ez fordítva működne: ha lenne legalább 36 órás munkaviszonya, az lenne a főállása és nem kellene csak 25.000 Ft KATA-t fizetnie.

Üdvözlettel.

0 pont pont pont

Sziasztok!
Hadd fogalmazzam át kicsit, a saját szemszögemből.
32 órás állásom van, tűrhető fizetéssel. Mellette melléktevékenységként szeretnék foglalkozni mással, amivel úgy becsülöm, hogy az elején havi 60-70 ezret tudnék keresni, ha sikerül megbízásokat találni.
Jól értem, hogy nincs más választásom, mint 1. megfizetem a havi 80 ezer szochó + járulékot, a normál fizetésem SZJA és járulékain felül 2. lehetek KATÁ-s, havi 50 ezerért.
Szóval, szeretném legálisan bejelenteni és leadózni ezt a kis plusz összeget, de gyakorlatilag a legjobb lehetőség is az, hogy szinte semmi nem marad belőle nálam?
Előre is köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

Hát igen ez van.juli egytől a járulék alapja legalább a minbér lesz ez csökken nem a 1,5 szerese

0 pont pont pont

Sziasztok! Mellékállású KATA-s vagyok, de ebben a hónapban munkahelyet váltottam. 09.24-én szűnt meg a jogviszonyom és 09.28-án jelentettek be az új munkahelyemen, akkor ebben a hónapban már az 50 ezret kell fizetnem? Köszönöm

0 pont pont pont

Igen. Ha a hónapban akár 1 napot is főállásúnak számítasz, akkor arra a hónapra meg kell fizetni az 50 ezres katát. Plusz természetesen a megfelelő bejelentéseket is meg kell tenni.

2 pont pont pont

Segítség kérés miatt fordulok hozzátok!
Jelen esetben főállású e.v. ként tevékenykedem. Várhatóan egy hónap múlva 4órás bejelentett munkaviszonyom lesz. Ebben az esetben az lenne a tiszteletteljes kérdésem,hogy a kettő nem üti e egymást? Vagyis a főállású váll.om a 4 órás bejelentéssel. Jeleznem kell e a bejelentő társaságnak,hogy főállású egyéni vállalkozó vagyok? A két munkakör nincs összefüggésbe egymással.

0 pont pont pont

Ha 4 órás állás mellett főállású AAM KATÁSként szüneteltetem a KATÁT, akkor is ki kell tölteni a 'T1011-es nyomtatványt? 4 órás állás alatt van ugye TB-m alapból...

0 pont pont pont

Nem kell semmit sem csinálni! A 4 órás jogviszonyával biztosított.

Ha nem lenne a 4 órás jogviszonya, akkor sem kellene -elvileg- jelentenie már semmit, mert a NAV rendszere kezeli 2020. július 1-től az adatokat, ezért automatikusan előírják a kötelezettséget a megfelelő időponttól.

0 pont pont pont

Kedves Szabolcs!
Ha főállású kata-sként van bejelentve a NAV-hoz (1-es kód), akkor ha lesz munkaviszonya, ezt a kódot át kell jelenteni heti 36 órát el nem érő munkaviszony mellett (3-as kód) e.v-re.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Most akkor melyik a jó megoldás? Semmit nem kell tennem vagy mégis...?
Tehát most van egy 4 órás állásom, ami megmarad - e mellett váltom ki a KATÁT és számlázok, amikor szükségem van rá (évente 4 alkalommal) - közben pedig szüneteltetem.

0 pont pont pont

Sziasztok.
Az előttem szólóhoz hasonlóan nekem is az lenne a kérdésem, hogy heti 15 órás munkaviszonyom van, minimálbérrel, és a KATA kiváltásán gondolkodom. Viszont olyan tevékenységem lenne, ami egy évben pár hónapot szüneteltetnék, és azt olvastam, hogy főállású KATA-s esetében szüneteltetéskor nincs biztosítás.
Ezzel kapcsolatosan tudna segíteni valaki, hogy akkor a 15 órás munkaviszonyommal, ahol mind a munkáltatói mind a munkavállalói terhek megfizetésre kerülnek, de szüneteltetnék egy KATA-s vállalkozást, akkor nem lennék biztosítva?
Köszönöm,
Adri

0 pont pont pont

De munkaviszonyban biztositott lesz.

0 pont pont pont

Kedves Felföldi. Tudnál esetleg valami paragrafust adni számomra? Esetleg kereszthivatkozásos? Mindenhol kerestem, viszont kizárólag a KATA 10.§ (1a)-t találtam, de biztos ott van valahol elrejtve, csak még nem raktam össze. Köszönöm szépen. Üdv,
Adri

0 pont pont pont

Munkaviszonyban biztositott lesz marad független a katátol az egy másik jogviszony,mivel nincs heti 36 óra munkaviszony katásként is biztositottnak kell lennie addig amig nem szünetel de csak katásként nem lesz biztositott.

0 pont pont pont

Fontos még kiemelnem, hogy amennyiben az adott hónap akár egyetlen egy napján is főállású kisadózónak minősült, a teljes katát min. 50.000 Ft-ot meg kell fizetnie. Ha közben munkaviszony is létrejött, akkor a munkaviszony után is meg kell fizetni a hónap hátralévő napjai számánának megfelelően kiszámított munkabérre vonatkozó közterheket (mind a munkáltató által fizetendőket, mind a biztosítottól levonandókat).
Mart László

0 pont pont pont

GYET és részmunkaidős állás mellett, hogy alakul a KATA fizetési kötelezettség?

0 pont pont pont

Ha nincs meg a heti 36 órás munkaviszony akkor 50E kell fizetni,gyet alatt ha dolgozik mint katás akkor kell fizetni.

0 pont pont pont

sziasztok!
Kérdésem lenne:
Heti 30órás munkaviszonyom van, és GYET-en vagyok. Ha mellette szeretnék vállalkozni is, KATA adózással 50.000Ft lenne fizetendő havonta?
Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Bettina!

Igen, 50 ezer forint lesz a KATA, mert 36 órás foglalkoztatással járó jogviszonynak kell lennie, a GYET meg nem biztosít jogviszonyt, hiába az a neve, hogy főállású anya.

0 pont pont pont

Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy kft-ben tulajdonos vagyok és 4 órásban vagyok bejelentve. Szeretnék Kata vállalkozást, főállásút kiváltani. A katás adózásom (havi 50 ezer Ft) kiváltja a cégben a járulék fizetési kötelezettségemet?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ