KATA költségei (1 vagy 2) 4 órás munkaviszony mellett

Ha van egy bejelentett 4 órás állásom, és kiváltom a KATÁT tanácsadói tevékenységre, akkor a KATA költségei hogy néznek ki? (Áfakörön kívüli lennék)
Mivel nincs meg a heti 36 óra, így nem kerülök a 25 ezres kategóriába, de már valamennyi járulék be van fizetve utánam, így talán nem 50ezret kell fizetni.

Mi a helyzet akkor, ha 2 különböző bejelentett részmunkaidős munkahelyem van, amik együtt elérik a heti 36 órát?
Akkor már a 25.000 Ft-os kategóriába tartozom?
Köszönöm!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Alexandra!
Ha csak 4 órás állása van, akkor valóban 50.000,- Ft a fizetendő Kata összege. Lényegtelen, hogy már valamennyit be van fizetve.
Ha egyidejüleg 2 x 4 órás állása van, akkor azok összeadódnak, így csak 25.000,- Ft a fizetendő Kata.

1 pont pont pont

És ha 6 órába dolgozok és katát ki akarom váltani mennyi összegbe kerül?
Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Péter!

Mivel a 6 órás jogviszony KEVESEBB, mint 8 órás, 50.000,- Ft/hó KATA-t kell hogy fizessen. A KATA tételes adó. Összességében heti 36 órás jogviszony(ok) esetén összege 25.000,- Ft, ha ez a feltétel nem teljesül, akkor 50.000,- Ft.

Unalomig ismételt már, de azért itt is megjegyzem. Amennyiben tört időszaki hónapot (akár egyetlen napot) jelent a kata-s működés, akkor is a teljes havi adótétel fizetendő.

0 pont pont pont

Kedves Alexandra! Én most váltottam ki az egyéni vállalkozásomat, KATÁS lettem, és azon belűl áfás. Ha be szeretnék jelenteni egy, vagy akár több embert 4 órába, mennyi a havi járuléka? A másik kérdésem, hogy hány embert jelenthetek be napi bejelentéssel? Válaszát nagyon köszönöm!! Tisztelettel Nyéki Balázs

0 pont pont pont

Kedves Balázs!

Szerintem nem jó embernek intézte a kérdést, de én szívesen válaszolnék rá.
A járulék sok mindentől függ, a foglalkoztatás módjától, a munkakörtől stb. Például ha szakképzettséget igényel a munkakör, akkor nem a minimálbérrel, hanem a garantált bérminimummal kell számolni (magasabb munkabér lehet természetesen, de alacsonyabb nem). Ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretné alkalmazni az embereket (napi bejelentés), ott is számít, hogy milyen munkáról van szó, mert más összeg vonatkozik például a mezőgazdasági idénymunkára, mint az alkalmi munkára. Én mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy könyvelőt, ha alkalmazottai is lesznek, mert az már összetettebb dolog. Havonta bérszámfejtést kell készíteni, járulék bevallásokat kell beadni, munkaszerződések kellenek stb. Én is szívesen segítek, amennyiben budapesti. Ha már van könyvelője, akkor pedig javaslom egyeztessen vele, részletesen el fog mondani mindent.


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ