Alanyi áfamentes határ átlépése

Tisztelt szakértők!
Alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó 2020. évben elérte az alanyi áfamentesség határát. Amikor erre rádöbbent, stornírozta a számláját, így a 12 milliós keret alatt maradt.
2021. januárjában, januári keltezéssel ismét kiállította az említett számlát, de az eredeti 2020. decemberi teljesítési dátummal.
Kérdésem az, hogy ebben az esetben elveszítette-e az alanyi áfamentes státuszát?
Köszönöm szíves válaszukat.

0 pont pont pont

2 válasz

A 12 milliós keret az áfára és a katára külön-külön vonatkozik. Külön kell a két nyilvántartást vezetni. A kata pénzforgalmi szemléletű, tehát a befolyt összeget kell nézni, az áfát pedig a számla teljesítési dátuma szerint, ott nem számít, hogy a számla kifizetésre került-e, vagy sem. Tehát a válaszom: Igen. Elveszítette az alanyi mentességet. Már azt a számlát is áfásan kellett volna kiállítania, amivel átlépi az alanyi mentes határt. Tehát a januárba kiállított, decemberi teljesítésű is már áfás számla lesz. És a változást a nav felé is be kell jelenteni.

2 pont pont pont

Kedves Erzsébet!

Köszönöm még egyszer válaszát. Erről mi az álláspontja: Azt a számlát, már áfásan kell kiállítani, amelyikkel túllépte a keretet. Ennek teljesítési dátuma legyen pl. december 15. A NAV megállapítja a bejelentés alapján a 2-es adószámot december 15-i dátummal. Az említett számla előtt is állított ki a vállalkozó néhány számlát, ezekkel még nem érte el a 12 milliót, de a teljesítési időpontjuk december 15-ike. Ezek maradhatnak alanyi áfamentesek?

Köszönettel: Nagy Gábor

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ