Céges autó eladása

Kedves Könyvelő! Céges autót vásároltunk 2013-ban, akkor a kft.-m áfakörös volt. 2021-tól áfakörön kívüli lettem, alanyi adómentésként dolgozunk tovább, és most vált aktuálissá a céges autó eladása. Milyen számlát kell kiállítani az autóról eladáskor? (A vevő magánszemély lesz.)
Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Fontos tudni, hogy milyen autóról beszélünk. Egy céges autó lehet személygépkocsi, vagy tehergépkocsi, tudni kell a besorolását. Anno ez döntötte el, hogy a beszerzéskor az áfa levonásra került-e, vagy nem. Ezek után lehet eldönteni, hogy mit kell tenni az eladáskor. Kérem, hogy egészítse ki a kérdését.

0 pont pont pont

A Ceges autó teherautó!

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Ez egy elég összetett kérdés, meg kellene hogy konzultálja a könyvelőjével is, hisző van a konkrét tények és adatok birtokában.

Általánosságban elmondható, hogy vélhetőleg a tehergépkocsi beszerzésekor a beszerzést terhelő ÁFA össszegét levonásba helyezték. Mivel a beszerzést követő 60 hónapon belül az általános ÁFA szabályok szerint zajlott a működés, nem kellett hogy sor kerüljön a levonásba helyezett ÁFA utólagos korrekciójára.

Az ÁFA trv. 193. § (1) bekezdése értelmében az adóalany nem játhat el alanyi mentes minőségében - többek közt - a 188. (3) a) - d) esetekben. Ezek közül az egyik a tárgyi eszköz értékesítés.

Fentiek alapján tehát a gépkocsit ÁFA-val növelten kell értékesítenie (függetlenül attól aténytől, hogy milyen jogállású a vevője.)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ