Anyasági ellátások

Kedves Kollégák!

Némi segítségre-tanácsra lenne szükségem. Az egyik ügyfelemnél egy főállásban lévő kismama szült. Szülés előtt egy percet sem volt betegállományban, táppénzen. A kórházba "csak" szülni ment be, összesen három napi ellátásról hozott igazolást. Az anyaságit és a családi pótlékot már ő maga, illetve a család elintézte. Milyen teendője van ilyen esetben még a munkáltatónak (illetve a könyvelőnek...)?

Köszönöm a válaszaitokat !

0 pont pont pont

4 válasz

Üdv!

A gyerek születésétől CSED-re lehet jogosult, ha a megelőző két éven belül van 365 nap jogviszonya. Ez esetben ÁNYK-ban CSED igénylő nyomtatványt kell kitölteni, és csatolni hozzá a SZÜLAKVI-t, és ha van már, a gyerek TAJ kártyájának a másolatát. Ha nincs, az anyáé is megfelel helyette, (de csak a CSED-nél, GYED-nél nem felel meg). Az igénylést ügyfélkapun vagy cégkapun kell beküldeni, de fontos, hogy ehhez speciális meghatalmazás kell, nem elegendő az EGYKE, mert ez TB ügyirat, és nem adóhivatali. a www.allamkincstar.gov.hu oldalon vannak nyomtatványok (ÁNYK is), ott lehet megtalálni.

Gubala Ferenc

3 pont pont pont

Ha nem akar nem megy, de legalább 2 hét szülési szabadságra el kell mennie erre csed jár.

2 pont pont pont

Az előttem szólók hozzászólásához annyit tennék hozzá, hogy ha jogosult az anyuka, akkor a CSED-et és GYED-et egyszerre is megigényelheti a munkáltató a foglalkoztatói igazoláson amelyhez a gyerek születési anyakönyvi kivonatán kívül kell az anyuka "Nyilatkozat
Csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez" nyomtatványt is csatolni aláírva. Ha a cég saját cégkapuján küldi be a nyomtatványt, akkor nem kell külön meghatalmazás.

3 pont pont pont

Köszönöm, kedves Kollégák ! Tehát röviden összefoglalva: ÁNYK-ból CSED/GYED igénylő nyomtatvány + kismama nyilatkozata aláírás után csatolva és így "bemegy" a cég cégkapuján külön meghatalmazás nélkül.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ