Egyéni vállalkozó pénzbeli ellátás

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy főállású egyéni vállalkozó szülés után milyen pénzbeli ellátásra jogosult (CSED, GYED, GYES stb)? Szja hatálya alá tartozik, alkalmazottak vannak, így nem működik személyesen közre jelenleg.

Köszönöm előre is.

0 pont pont pont

4 válasz

A személyes közreműködésnek kizárólag a munkavállalók irányítása tekinthető.

2 pont pont pont

Az már személyes közremüködés....

1 pont pont pont

ez a kérdés TB szakértői feladat.
De nagy kérdés pl. Mióta ev. az ev? és ha csak egy éve, akkor mi volt előtte? Ha jól tudom, a szülést megelőző két év jövedelmét vizsgálják, de vannak kivételek. A NEAK megmondja.

0 pont pont pont

Üdvözöm!

Megpróbálom szakszerűen. Az egyéni vállalkozó biztosítotti jogviszonyban van, így jogosult CSED-re, és GYED-re, majd GYES-re is. Természetesen feltétele, hogy a szülést megelőző két éven belül összesen 365 nap biztosítotti jogviszonyt tudjon felmutatni. A CSED mellett tilos a munkavégzés, ez azonban nem azt jelenti, hogy a vállalkozását be kell zárni, rábízhatja akár a vezetői feladatokat is valakire, természetesen szabályos megbízással lehet hitelesen igazolni, bemondás alapján nem. A CSED 168 napig jár, amelyet a GYED követ, ekkor azonban már kérhet GYED melletti munkavégzést is, szóval akár dolgozhat is mellette, 8 órában is. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig alanyi jogon jár a GYES. Ha részletesebben is érdekli, akkor keressen az info@plenusconto.hu címen.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ