6 hónapos veszélyeztetett terhesen új munkahely?

2012 óta dolgoztam egy kisboltban eladóként. Közben elvégeztem a kézápoló és műkörömépítő OKJ-t. Váltani akartam, felmondtam, rá egy hétre már ki is váltottam a katás vállalkozást és beültem egy szalonba. Pont aznap teszteltem pozitívat. Kemény 6 napig tudtam csinálni, nem bírtam a használt anyagok szagát, mellettem fodrász dauerolt stb. Az orvos javaslatára otthon maradtam veszélyeztetett terhességgel. A táppénzem siralmas és a gyedem csedem is az lesz, hiszen katásoknak ez a hátránya. Viszont jött egy lehetőség, barátnőm apukája foglalkoztatna a családi vállalkozásukban, és tudnám is csinálni (webshopjuk van és abban kéne segítenem). A fizu is elég jó lenne. Szóltam a könyvelőmnek, hogy segítsen, akkor mi legyen a mostani vállalkozásommal, mikor szakítsam meg a táppénzt, erre leakar beszélni, mert hiába ez a valóság, az OEP-nél meg a többi helyen szerinte olyan kukacosak az ügyintézők, hogy visszaélésnek fogják ezt venni és elutasítanak minden ellátást majd, amikor onnan mennék szülni, mert visszanézik az előzményeket, és olyan nem lehet, hogy valaki 6 hónapig veszélyeztetett terhes egy friss vállalkozásban, majd utána tud dolgozni egy új helyen, ahol véletlen pont jobb a fizetés is és tuti szándékosan az ellátás miatt lett oda bejelentve. Tényleg van ilyen jogszabály? Vagy ha törvényileg vállalhatok is új munkát más munkakörben, ha az orvosom is úgy látja, akkor is egy kötekedő ügyintéző elkönyvelheti visszaélésnek és az úgy is van? Kérem hozzáértők írjanak, mert megőrülök, hogy emiatt bukok 3 hónap fizut, mert szülésig simán tudnám csinálni, és a babával is több pénzt kapnék, de nem azért mert csaló vagyok!!!

0 pont pont pont

2 válasz

Lehet dolgozni mellette abban a jogviszonyvan van táppénzen attól másik joviszonyban dolgozhat ez a veszélyeztett terheség nem azt jelenti hogy fel sem tud kellni csak abban a jogviszonyban nem dolgozhat.
Csak a főllásuban lesz majd csed,gyed mert az újban kellene 365 biztositási jogviszony az meg nem lesz meg igy ott nem kaphat csedet,gyedet.Marad főllású katás a máskban meg max heti 36 órás munkaviszony legyen.

1 pont pont pont

Üdvözlöm!

Két kiegészítése a kollega(nő?) válaszának:
1. Igen táppénz mellet a másik jogviszonyban dolgozhatok, de azt mindíg jó csemegének tartották a TB ellenőrök, hogy ha ugyanaz a munkaköröm, pl szakács vagyok itt is - ott is, akkor az egyiket miért igen, a másikat miért nem. Erre vigyázni kell.
2. A csed mellett nem szabad munkát végezni, semmiféle jogviszonyban, csak a GYED mellett lehet. Ehhez kapcsolódik, hogy tényleg jogviszonyonként állapítják meg, de megállapítás után összevonják, és egy ellátást fog kapni, ez a GYED-re is vonatkozik, ahol esetleg így a maximumot kapja, de nem növekszik korlátlanul több jogviszony esetén.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ