Szja-fizetés hátrányai

Jó napot!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen hátrányom származhat abból, ha megbízásos munka esetén a megbízó (akaratom ellenére) nem ad szerződést (és ezáltal gyaníthatóan nem fizet utánam be szja-t)?

Előre köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

7 válasz

SZJA-t a kifizetőnek kell levonnia, és befizetnie, ha nem teszi, akkor az az ő felelőssége! A kifizetésről igazolást kell kiadnia, ügyfélkapun keresztül lehet ellenőrizni, hogy mit vont le a bérből, és mit vallott a nav felé, az hogy nem fizette be esetleg, szintén az ő felelőssége.
Nem gyanítani kell, hanem ellenőrizni ügyfélkapun keresztül a saját adatait!

3 pont pont pont

Az Ügyfélkapun ezt hol lehet ellenőrizni?
Milyen hátrányom származhat abból ha esetlegesen nem jelentette be a megbízásos szerződésem után keletkező szja-mat, és ezáltal azzal kevesebb lesz az évben utánam befizetett szja?

0 pont pont pont

https://ebev.nav.gov.hu/info
szolgáltatások
Járulékadat-kivonat az összeget, míg a
szolgáltatások
biztosítotti lekérdezések / biztosított részére, magát a bejelentést lehet követni.
Adóelkerülésnek nevezi a törvény, ha a kifizető nem vall és nem von, nem fizeti be a munkavállaló járulékjait és szja-ját.
Az adózónak kell dönteni, hogy kíván e ebben társtettes lenni :)

2 pont pont pont

Megnéztük, és a tavalyi járulékadat kivonatban híre sincs a megbízásos szerződés megbízójának, így gondolom nem jelentette be.
Kihez lehet fordulni ilyenkor?

0 pont pont pont

Kedves Zoli!

Sajnos azt kell mondanom, hogy eljutottunk arra a pontra, hogy vagy fel kell keresnie egy szakértőt, aki egyszer megmutatja, mit hol talál meg, utána menni fog egyedül is, vagy bemegy a nav-hoz, és ott lekérdezi mit jelentett Önről a megbízó!

Egyáltalán nem biztos, hogy biztosított lett, és ha nem lett az, mert nem érte el esetleg a megbízási díja a minimum összeget, hogy biztosított legyen, akkor nem biztosítottként kell lejelentenie. Az viszont tény, hogy vannak kötelezettségei a kifizetőnek, megbízónak, ami után, utána kell járni! De higgye el, nem az Ön felelőssége, önnek ott lesz a gubanc, amikor a nyugdíját szeretné majd intézni.

Nem tudom, milyen munkát végzett, de vannak cégek, ahol érdemes a NAV-nál írásbeli panaszt tenni.

0 pont pont pont

Az ebev.nav.gov.hu/info ->
Szolgáltatások ->
Járulékadat-kivonat oldalon néztem, ott a megbízóról semmilyen bejegyzés nem látható, így gyanítom, hogy egyáltalán nem jelentett semmit a NAV felé.
Biztosítotti jogviszony ebből a megbízásból nem keletkezett, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy ettől függetlenül a fent említett helyen látnom kéne a vele 2020 nyarán bonyolított dolgot ezen a helyen.

Nem nagy összegről van szó, viszont dühítő ez a magatartás, mert szóban úgy nyilatkozott, hogy mindent jogszerűen bonyolít, ez is volt részünkről a kérés.

0 pont pont pont

Volt írásban megkötött szerződés mert ha nem már nem lehet semmit tenni,gondolom semmit nem kapott elszámolásként nem is nyilatkozott?Biztositás ha a jövdelem eléri a teljes hónapra a min bér 30%-át vagy napokra a harmincad részét akkor kell bejelenteni addig nem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ