Egyszemélyes kft. tulajdonosa munkaviszonyban

A kft. tulajdonosa a cégben munkaviszony alapján dolgozik, járulékfizetési korlátja van-e?
Ha a munkaviszonya nem 8 órás, köteles lesz a társas vállalkozói járulékokat fizetni a fennmaradó órákra?

0 pont pont pont

3 válasz

Üdvözlöm!

Ha korlátot felső korlátként érti, akkor nincs, alsó korlát a a járulékfizetés alsó határa, azaz a minimum szabály lép életbe. Ez 2020-tól létezik, az új TBJ-vel került be a szabályozásba. Korábban ugyanis munkaviszonyban ez nem létezett.
A társas vállalkozó csak akkor lehet mellékállású, ha máshol van heti 36 órát elérő munkaviszonya, jogviszonya, vagy nyugdíjas. Egyébként főállású, ekkor köteles fizetni. Ha viszont mellékállású, akkor jobban jár, ha munkaviszonyról társas vállalkozói jogviszonyra vált, ugyanis ekkor a munkaviszonyában biztosított, itt pedig csak tagi kivét esetén fizet.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Csinálhatja az is, hogy havi egy órás munkaviszonya van a cégben és azután fizeti a közterherheket.
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Egervári Istvánné!
Elég a heti 1 órás munkaviszony, viszont a járulékfizetés alsó határa a minimálbér 1/3-a. Ez lehet úgy is, hogy Ön ezzel az 1/3 fizetéssel van bejelentve, akkor az Ön béréből kell levonni a járulékokat, de lehet a bér ennél kevesebb is, akkor a társas vállalkozásnak kell megfizetnie a hiányzó járulékokat. A munkaköri leírásába érdemes beleírni, hogy a munkaviszonyában ellátja mind az ügyvezetést, mind a cég tevékenységét. Mert ha csak az ügyvezetésre szól és nincs munkavállalója, akkor feltételezi a NAV, hogy a munkavégzést társas vállalkozói jogviszonyban látja el, és akkor fizetni kell a minimum járulékokat is.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ