Átalanyadózás

Üdvözlöm!

Egyéni vállalkozás indítását tervezem, az árut eBay-en keresztül szerezném be. Átalányadózás esetén szükség van-e a termék számlájára vagy azt akár magánszemélyként is megvásárolhatom, mivel nem tételes költségelszámolásról van szó?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
C. Anikó

0 pont pont pont

4 válasz

Attól mert nincs tételes költségelazámolás, az áru eredetét tudni kell igazolni (legyen szó akár átalányadózásról, akár katáról). Ha magánszemélyként veszi meg, akkor az adóhivatal vélelmezheti a vám és áfa elkerülését is akár.

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Amennyiben külföldről szerez be terméket továbbértékesítési céllal bejön a fordított áfa, illetve a termékimport, ha nem Eu-ból hanem harmadik állam szerez be. Ha alanyi mentességet választ az áfában, akkor termékbeszerzés után Ön fizeti az áfát, ha az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítja meg akkor ugyannkor levonásba is helyezheti. Bevallási kötelezettság a fizetési kötelezettség nélkül is fennáll és átalányadóról az Szja törvény értelmében van beszélni. Ettől független az áfa törvény hatálya alá is tartozni fog, ami 317 §-ból, 10 mellékletből és XXII. fejezetből áll. Tehát javasolható ezen ügyletek áttekintésére szakember segítségét igénybevenni.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ. Amennyiben adószámos magánszemélyként végzem az értékesítést és a 10 % költségelszámolást választom, úgy ezek alapján szintén szükség van a külföldi számlára?

0 pont pont pont

Igen, ugyanis az adószám kiváltásával bekerül az áfa törvény hatálya alá. Áfa tv. 5. 6. §. Az hogy átalányadó, vagy költséghányad, illetve tételes költségelszámolás mindig a nettó, tehát az áfa nélküli összegre értendő. Azonban nem minden esetben keletkezik áfafizetési kötelezettség, inkább adatszolgáltatási és bevallási kötelezettség terheli zömében. Amennyiben a gazdálkodási tevékenység érdekében szerez be, fordított adózás alá fog tartozni. Persze ez nem vonatkozik arra az esetre, ha magánszemélyként csinkálja a beszerzést, mert ha nem adóalany a beszerező akkor az adott tagállam áfaszabályai szerinti adót számítják fel. Azonban ha beszerzett termékeket továbbértékesíti, semmi esetre sem mondható hogy nem adóalanyként történt a beszerzés. Az adószámos magánszemély intézményét pedig nem javaslom, mert külföldön nem tudják mi az. A tiszta út, egyéni vállalkozás nyitása közösségi adószámmal, és összesítő jelentés valamint közösségi áfa bevallás, azt persze érdemes mérlegelni, hogy belföldi áfafizetési kötelezettséget válasszon-e vagy sem.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ