ÁFA-kör, külföldi számlák

KATA-s vagyok.

Egy oldalon ezt olvastam:

"Amit nem alanyi adómentesen számlázunk, pl. ÁFA területi hatályán kívüli értékesítés, szolgáltatásnyújtás, nem számít bele a 12 milliós értékhatárba,"

Ez azt jelenti, hogy ha például egy évben 6 milliót számlázok magyar cégeknek és 7 milliót külföldi cégeknek, akkor meg kell fizetnem 40% adót 1 millió forint után, de még nem leszek ÁFA-körös?

Illetve kapcsolódó kérdésként:
KATA-s vállalkozóként a külföldre adott számláimon, amiken szerepel az "ÁFA tv. területi hatályán kívüli esemény..." szöveg, azokon is továbbra is szerepeltetni kell az "alanyi adómentes" kifejezést?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Gábor!

Így van, jól látja az értékhatárokat. Viszont amelyik számla áfa területi hatályán kívüli, arra nem írhatja rá, hogy alanyi adómentes.
Plusz felhívnám a figyelmét a külföldi számlák miatti beadandó áfabevallásra és közösségi összesítő jelentésre is (amennyiben a teljesítés helye erre kötelezi).

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Kérdés, hogy szolgáltatásnyújtásról, vagy termékértékesítésről van szó. Minden úgy vagy, ahogy a kolléga mondja szolgáltatásnyújtás esetén. Az áfa viszont teljesítésű szemléletű függetlenül a pénzforgami megvalósulástól, valamint a teljesítés napjára azzal az árfolyammal kell számolni, amit bejelnetett a NAV felé az első határon átnyúló ügylet teljesítése előtt.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ