Egyéni vállalkozás TAJ szám igénylés!

Külföldi állampolgárként, magyarországi tartózkodási/lakhely nélkül szeretnék KATA-s adózású egyéni vállalkozó lenni, viszont a Webes ügysegéd nem enged tovább a TAJ szám nélkül. Igényelni szeretnék TAJ kártyát, úgy, hogy előbb más adózású vállalkozói tevékenységemmel regisztrálok az ügysegéden, majd egyéni vállalkozóként ezen a jogcímen elvileg kaphatok TAJ kártyát és később áttérnék KATA-ra. Szlovákiában rendelkezem egészségbiztosítással, de társadalombiztosítással nem, mivel még nappali tanulói jogviszonyom van. Ez kivitelezhető így? Amennyiben nem, úgy eléggé reménytelennek tűnik a helyzetem, mert más ötletem nincs arra, hogy KATA-s legyek, ha munkavállalói jogviszonyt létesítenék, akkor is ugyanez a helyzet elvben.

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Kérdező!

Szerintem külföldi állampolgárként, magyarországi tartózkodási/lakhely hiányában nem jogosult magyarországi egészségbiztosítási ellátások igénybevételére, és így TAJ száma sem lehet.

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/taj_kartya

1 pont pont pont

Üdvözlöm!

Kiegészítés és módosítás Kulcsárékhoz:

Nem mindegy, mit jelent a külföldi. Ha az EU valamely országának állampolgára, akkor lakcím és tart engedély nem szükséges, de TAJ számot igényelni kell, amivel a vállalkozás létrehozása után regisztrációs kártyát kell igényelni a bevándorlási és állampolgársági hivataltól. Ez váltja ki a letelepedési engedélyt.
Egységes uniós szabályozás, hogy a nappali tagozatos tanulók EÜ szolgáltatásra jogosultak a szoldaritás elvén. Ehhez kérhet ott is biztosítéási kártyát, ezt a kék színű eu-s plasztik kártyát. Ez azonban ahogy Kulcsárék írták még nem jogosít vállalkozásra, ahhoz az általam fent leírtakat végig kell csinálni. További feltétel 18. életév betöltése. Nem tudom, a nappalis tanuló mit jelent, de, ha 18 alatt van, akkor ez az egész kizárt.

Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Esetleg ha nem kiskorú az ügysegédet a taj számnál 0-ak tovább engedi,eu-s kártya igénylés után ha nappali oktatás keretében tanul nem lesz főállású katás igy biztositás nem kerül szóba.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Én egyszerűen a törvény szövegével válaszolnék: "3. § (1) Egyéni vállalkozó lehet:

a) a magyar állampolgár,

b) az Európai Unió tagállamának vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államnak az állampolgára, továbbá az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes más állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a letelepedés tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgáraival azonos jogállást élvező személy,

c) * a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó, a b) pontban nem említett olyan személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,

d) a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy, a keresőtevékenység folytatása céljából, családegyesítés céljából vagy tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, valamint a humanitárius célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező befogadott és hontalan."
Tehát ha harmadik állambeli akkor is lehet vállalkozó, ha a feltételek fennálnak. Az TAJ kártyát pedig intézze el, mert sose lehet tudni mikor válik főállásúvá és biztosítási jogviszonya létrejön. A TAJ számot pedig kéri a rendszer ez így igaz, de ez elintézhető.
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ