Nyugdíjas adózása egészségpénztári kilépés után

Megszüntettem az ep. tagságomat. A 266148 Ft-ból levontak 8.535 Ft hozamot és 4.000 Ft kilépési díjat. Ezen kívül 15% SZJA-t 33.096 Ft-ot. Azt írják, hogy a maradék 220.643 Ft után SZOCHO-t kell fizetnem, 15,5%-ot. Hogyan kell ezt befizetni és bevallani mint nyugdíjasnak? Igénybe vehetem-e a fogyatékos kedvezményt a bevallásnál?

0 pont pont pont

10 válasz

A maradék 87% után kell fizetni a szochót és majd az adóbevallásban kell bevallani

0 pont pont pont

Nekem azért furcsa ez az egész, mivel én az adómentes nyugdijamból raktam össze ezt az összeget.Ha hozam lenne akkor megérteném.Így viszont gyakorlatilag az adómentes jövedelmemből ki kell fizetnem közel az összeg felét adóként.A bevallásnál a fogyatékos kedvezményt igénybe vehetem?Én nem dolgoztam nyugdijasként, gyakorlatilag a nyugdijamat adóztatják meg.

0 pont pont pont

Az a kedvezményt az szja alapnál kellet volna érvényesiteni a kifizetőnek de majd az szja bevalásban lehet érvényesiteni ha erre gondol,a szochonál megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény nem érvényesithető.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Nem az adómentes nyugdjából befizetett egészségpénzári tagdíj után fizet szja-t és szocho-t, hanem a befizetett összegek pozitív hozama után.

Az éves SZJA bevallásban ez "Egyéb jogcímen kapott jövedelem, amely után Ön kötelezett szocho
megfizetésére" az összevont adóalapba tartozó jövedelmek között. (2019. évi szja bevallásban a 15. sor)

Mivel összevont adóalapba tartozó jövedelemről beszélünk, a súlyos fogyatékosság SZJA kedvezményét figyelembe veheti.

1 pont pont pont

Nekem pontosan ez a problémám, mivel a Pénztár közlése szerint a hozam minuszban van, melynek összege
-8535.- Ft. Gyakorlatilag az egész tagságom csak ráfizetés volt, mert pozitiv hozam 2014 óta nem is volt.Az összeg amit a Pénztás közölt velem, az a havi 5.000.-Ft-os befizetéseim összege csikkentve a likviditási költséggel és a negativ hozammal.Ha lenne hozam, akkor jogosnak tartanám a SZOCHO befizetést, de a jelek szerint nem elég hogy a saját pénzemből történt a befizetés, hanem még duplán meg is adóztatnak.30%-os adót vetnek ki rám a saját pénzemre. lehetséges ez?

0 pont pont pont

A veszteséget azért - bár elég elvetemült az adórendszer - mégsem adóztatják. Ha gondolja vigye be valamelyik kollegának, de nekem is elküldheti mailen, szívesen megnézzük és segítünk.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Ránéztem és az egyéb jövedelemnél kivételként emliti eü.pénztár saját befizetést,tehát nem kell szja+szochó a befizetés után ha vontak a 2053-ban visszaigényelhető.

0 pont pont pont

Nem tudom a választ értelmezni, bár nem érzem magam hülyének.Vajon miből gondolja hogy 2053-ban én még életben leszek?

0 pont pont pont

Nem nem a 2053 nem egy évszám hanem az szja bevallás száma mit 2021.05.20.-ig be kell adni ha vontak szja előleget ezen vissza lehet igényelni ha van részletes elszámolás a befizetésról és a kilépésről mennyit vontak.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Amennyiben a hozam mínusz nincs adófizetési kötelezettség. Azonban az ügy komplexitása szerintem részletes átbeszélést igényel. Javaslom, hogy a témakörbe járta kollégát keresse fel, akár személyesen is, mondjuk az elsőkörben választ adót.
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ