CSED összege, munkahelyváltás szülés előtt

Üdvözlöm Önöket! Remélem, itt választ kapok a kérdésemre, mert ezidáig sehol nem jártam sikerrel. 16 éve van folyamatos munkaviszonyom, a CSED így jár. Viszont az elmúlt időszakban (3 év) szakorvos képzésben vettem részt, így e mellé közalkalmazotti jogviszonyban voltam, mellette katás vállalkozó. November 30-án lejárt a szakorvos képzés, így vele együtt megszűnt a közalkalmazotti munkaviszonyom is, mivel ez határozott idejű volt. December 1-től bejelentett főállású, határozatlan idejű munkaviszonyra egy ügyeletes cég, akiknek eddig mellékállásban katásként számláztam. A szülésem várható ideje 2021.01.29. Ez előtt 28 nappal mennék el CSED-re. A mostani 1 havi decemberi jövedelmem a garantált bérminimum (bruttó 210 ezer), mellette mellékállás kata megmaradt, előtte november 30-ig bruttó 285 ezer volt a rezidens bérem és a kata.

Ami még fontos, hogy a negyedik gyermekem fog most megszületni, így SZJA mentes leszek. De elsősorban nem is az érdekel, hogy mennyi SZJA mentesen, hanem az, hogy a fent vázolt munkahely váltás miatt miből számolják majd ki a CSED-et?

Előre is nagyon köszönöm, ha valaki válaszol.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Doktornő!

Elég összetett a kérdése, valószínű ezért nem adtak pontos választ. Nekünk ez a szakterületünk, de meglehet én is tévedek valami részletben.
Az igényét CSED esetén a TB jogviszonyonként, de összevontan bírálja el. A CSED alatt TILOS munkát végezni, így ez idő alatt a KATA sem mehet tovább. Kivéve persze, ha önnek alkalmazottja van, és az csinálja, de ez nem valószínű a körülményekből következtetve.
Csak a jelenleg élő jogviszonyokban szerzett jövedelmeket veszik figyelembe, úgyhogy a rezindensi bér - ha lezárult - nem fog számítani. A mellékfoglalkozású KATA esetén nem keletkezik járulékalapot képező jövedelem, vagyis csak az időszak számít. (Sajnos a KATA másodállásként erre nem jó.) Jelen esetben Önnek van 180 napot meghaladó folyamatos biztosítási ideje, de jövedelme csak december 1-től van. Mivel a számítási időszak, amiből az ellátást megállapítanák az igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjával zárulna, és visszafelé haladna, az 2020.10.31-ét jelentené, vagyis az előtte keresett pénzt. Csakhogy az a jelenlegi jogviszonya előtt van, amit nem vizsgálnak, a KATA meg nem képez járulékalapot, így a szerződés szerinti bérrel számolnánk el, azaz 210600/30= 7020,00 Ft/nap 70%-a lesz.4914,00/naptári napi összeg. Ezért sajnos - ami általában hasznos, azaz a két jogviszony - az ön esetében semmit sem ér. A jövőre nézve egy javaslat: négy gyerekes anyaként már normál jövedelemadózásos mellékállású vállalkozó is lehet, ha mellé még a családi járulékkedvezményt is Ön kéri, akkor gyakorlatilag semmit se fizet. Munkavállalóként a bruttó bére a nettóval fog egyezni.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Ferenc!
Nagyon szépen köszönöm a részletes, kielégítő válaszát! További jó munkát, üdvözlettel: Dr. Király Hedvig

0 pont pont pont

Tisztelt Gubala Ferenc!
Nekem is sokat segített a Doktornőnek adott válasza.
Egy hasonló momentum történik az én várandósságom alatt is. 2024 január végére vagyok kiírva, és addig esedékes számomra egy munkahely váltás anyagi megfontolásból.
Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy ha a két munkaviszonyt nem választja el munkanélküli időszak, akkor is csak a CSED jogosultságának pillanatában érvényes munkabérből számolják a CSED összegét (illetve esetemben már a minimálbér kétszerese kerül megállapításra)? A még jelenlegi munkahelyemet könyvelő irodában az az álláspont, hogy ha a két munkahely között folytonos az átmenet, akkor a visszaszámlálási szabályok jogviszonyokon átívelnek, így az átlagszámításba a kedvezőtlen munkabéres időszakom is bele fog számítani.
Ha ideje engedi, legyen kedves segítsen ki ebben a kérdésben, hogy jó döntést tudjak hozni!
Tisztelettel és köszönettel: Molnár Eszter

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ