Egyéni kata vállalkozás és CSED

Adott egy katás egyéni vállalkozó aki nem szeretne elesni a CSED-től, de közben jó lenne, ha a vállalkozás sem állna meg. Közérzet javító szolgáltatásból származik bevétel. Tulajdonképpen egy fitnesz-wellness gép. Az üzlethelyiség a vállalkozó, mint magánszemély tulajdonában van.

Hogy lehetne megoldani, hogy ne kelljen bezárni és megkapja a CSED-et? A munkavégzés alkalmazottakkal van megoldva, személyesen nem működik közre. A családban esetlegesen van egy bt., amiben az egyéni vállalkozó magánszemély se nem kültag, se nem beltag, de akar bevihető a cégbe.

Van valamilyen megoldás erre a helyzetre?

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!

A lgojobb megoldás, ha átjelenti magát a Bt.-ba 4 órára, igy a Kata is csak a fele lesz.

:)

1 pont pont pont

Üdvözlöm!

Nem szükséges bezárnia, az EB törvény csak annyit mond, hogy a csed-en lévő nem dolgozhat, azt nem mondja, hogy az alkalmazottja sem. Tehát a KATÁS társas vállalkozó nem dolgozik, csak CSED-et kap, az alkalmazott pedig kinyit.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont
  • +1  
    2020.12.03. Tamas

Kedves Ferenc!

Köszönöm!

Jelenleg egyéni vállalkozóként van a kata. A bt teljesen külön van. Akkor az egész vállalkozást be kellene vinni a bt-be? Az üzlethelyiség a Katas magánszemély tulajdonában van.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Egyéni vállalkozást nem lehet bevinni a Bt-be. Az egyéni vállalkozó alkalmazottja végzi a tevékenységet (bejelentett alkalmazotti jogviszony, havi adó és járulékfizetés) az egyéni vállalkozó pedig havonta jelzi, hogy mentesül a KATA fizetés alól, mert nem végez tevékenységet a CSED miatt.

0 pont pont pont

Köszönöm a kérdést, de a Kulcsárék válaszát tudom alátámasztani.

Gubala F.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ