Munkanélküliként 7-es adószám?

Munkanélküliként szeretnék apró figurákat horgolni, és alkalmanként vásárban árusítani. Lehet erre 7-es adószámot kiváltanom, folytathatom-e így ezt a tevékenységet?

0 pont pont pont

5 válasz

Lehetni lehet, az adóigazgatóság ellenőreitől függ, hogy elfogadják-e, hogy azt mondja "alkalmanként" ment a vásárba.
Az úgynevezett 7-es adószám NEM ERRE LETT kitalálva!!! Tudom, hogy egyéni vállalkozóként viszont nagyon sok járulékot kellene fizetni, de ha adószámos magánszemélyként (7-es adószám) tevékenykedik, és az ellenőr nem fogadja el az "alkalmanként" kifejezést, nagyon rosszul járhat!

Keressen valakit, akinek bedolgozhat esetleg, vagy alkalmazná Önt alkalmi munkára, de ez a 7-es adószám nem biztos, hogy a legjobb megoldás lenne!

Vannak könyvelők akik azt mondják lehet, sőt NAV ügyfélszolgálaton is előfordul, hogy ezt mondják, de az ellenőrzést nem ők végzik, és az ellenőrnek nem mondhatja, hogy de az ügyintéző azt mondta, lehet. :(

Adószámos magánszemély vs. egyéni vállalkozó dilemmáról augusztusban írtam blog cikket, ott egyértelműen azt írtam, hogy az adószámos magánszemély adószáma az őstermelőnek és ingatlan bérbeadásra lett kitalálva. Természetesen tisztába vagyok azzal, hogy jóga oktatók, nyelvtanárok, kreatív dolgok készítői is előszeretettel választják ezt a formát, de ez nem szabályos.

2 pont pont pont

Több nav állásfoglalás birtokában és ellenőrzési múlttal a hátam mögött azt mondom, hogy meg lehet oldani.

1 pont pont pont

Kedves Rózsa!
A kézműves termékek készíthetők adószámos magánszemélyként. Itt Ön a saját kockázatára készít termékeket, amit vagy el tud adni, vagy nem. Tehát így ebben a formában ez nem számít rendszeres jövedelemszerző tevékenységnek. Ilyenek pl. a szoftverfejlesztések, irodalmi művek, zeneművek készítése, szerzői jogvédelem alá eső tevékenységek is, de az előadó művészet, szobrászat, festőművészet is. Nem sorolhatók ide, amivel a munkát végző azonnal pénzt kap a munkájáért, bármennyire kicsi is a jövedelme, pl fodrász, műkörmös, kozmetikus, ezek másodállásban is csak egyéni vállalkozóként végezhetők.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Szia! Én ugyanezt csinálom, csak művirágokkal. Regisztrált munkanélküli vagyok. Online adtam be a kérelmet az adószámra, meg is kaptam. / NEM 7-es az adószám már:)/ Igaz, azt véletlenül vettem észre, hogy meg is jött 2 nap alatt. Felhívtam a NAV-ot, mindent egyenként végigkérdeztem, ami nem volt világos, nagyon kedvesek voltak. A lényeg, ha nincs a negyedévben 10000.-nyereséged, akkor nem kell fizetni semmit. Egyébként csak SZJA van, és SZOCHO, persze csak ha van bevételed. A lényeges a tevékenységi kör, arról a NAV nem tájékoztat, én írtam a Kamarának, és várom a válaszukat, hogy nehogy gond legyen. De attól simán felvettem főtevékenységnek :Fő: 900301 Egyéb Alkotóművészeti Tevékenység M.N.S, most ezzel dolgozom. Mert aNAV is azt mondta, hogyha ezt a tevékenységet véletlenül nem lehet ezzel csinálni, akkor fő tev.kört is lehet módosítani. Remélem tudtam segíteni, mint laikus.

0 pont pont pont

Köszönöm Kedves Ildikó! Utánajárok!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ