Adószámos magánszemély, hol kell nyilatkozni?

Szép napot!
Beadtam 2 hete, hogy szeretnék adószámot (rózsaboxokat, ékszereket készítek). Tev. körként: divatékszer, piac, művirág, koszorúkészítés, kézműves, képzőművészeti tevékenységet írtam. Nagyon nehézkes volt az online kitöltés, két dolog biztosan nem volt jó: az egyik, hogy főfoglalkozást kellett írnom az egyik helyre, pedig én reg. munkanélküli vagyok, aki saját maga fizeti a TB-t, így munkahelyem nincs. A másik, hogy nem találkoztam olyan kérdéssel, hogy milyen költségelszámolást szeretnék. Ezt hol kell nyilatkozni? Most véletlenül beléptem az oldalra, mert furcsa volt, hogy semmi válasz a NAV-tól, erre ezt fogadott: tev. kezdete: 09.26., ott egy új adószám, munkavégzés jellege: főfoglalkozás, bevallás: éves. Na, most gondolom, hogy megkaptam az adószámot, csak nem értesítettek ki. :) Kérdéseim:
- Mi jelent itt az, hogy:főfoglalkozás?
- Hol tudom a költséget kiválasztani?
- ÁFA- és Alanyi mentes vagyok. Elé, ha nyugtát adok csak, mivel csakis magánszemély vásárolna tőlem? Persze vennék egy számlatömböt is. :)
Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Ildikó

0 pont pont pont

10 válasz

Azt tanácsolom, hogy a kérdéseivel keressen fel egy könyvelőt. Ez a fórum nem alkalmas arra, hogy ilyen mélységig belemenjünk a dolgokba.

3 pont pont pont

Méghozzá gyorsan, mert ha rosszul regisztrált, meglehet, hogy ketyeg a főállású egyéni vállalkozói státusza, ami súlyos tízezrekbe fog kerülni.

1 pont pont pont

Nem egyéni vállalkozóit igényeltem, hanem csak adószámot.

0 pont pont pont

Megkaptam a NAV-tól a választ.Nem lehet mást kijelőlni, így helyes a főfoglalkozás. A lapon nem szerepel, így én dönthetem el, hogy tételes ktg-et szeretnék, vagy nem. És ami a legfontosabb: 22% EHO nincs! Itt félre lettem tájékoztatva egy picit.

0 pont pont pont

22%EHO ezer éve nincs! Viszont van helyette 15,5% szocho. Remelem ezt is mondtak Önnek a navnal, ha nem, akkor az nagy baj. Sajnos el szoktak felejteni ezt a kötelezettséget mondani.

1 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!
Számomra is meglepő módon nagyon kedves és részletes tájékoztatást kaptam, és igen ,említették a szochot. Abban esetleg tudna nekem segíteni, hogy mi a nyomtatvány száma ,amit negyedévente be kell adni? Az adóelőlegre gondolok . Nagyon szépen köszönöm, tisztelettel :Szekeres Ildikó

0 pont pont pont

Szuper, örülök neki, hogy nem felejtették el ezt az "apróságot" megemlíteni! Kíváncsivá tett, hogy melyik ügyfélszolgálat volt? :)
Adószámos magánszemélynek nem kell beadni semmit negyedévente, mert nem lesz biztosított, nem kell járulékot, illetve most már adót fizetni. Negyedévente fizetni kell az szja-t és elvileg a szochot is. Évvégén, a személyi jövedelemadó bevalláskor kell bevallani, és jelezni, hogy mit fizetett már be, tehát akkor már fizetni nem kell.

1 pont pont pont

Na most összezavarodtam 😊 A NAV ügyfélszolgálatà val beszéltem ,több mint 20 percen keresztül . De csak sima ügyfélszolgálat volt. Mindent megkérdeztem egyenként. Én úgy tudom, hogy negyedévente nyilatkozni kell az adóelőleg ről ,természetesen fizetni nem kell semmit ,ha nem éri el a 10000 Ft nyereséget az adott negyedév. De beadni attól még be kell. Az SZJA- t és a Szocho- T is csak akkor kell fizetni,ha van 10 ezret meghaladó nyereségem.

0 pont pont pont

igen, csak akkor kell fizetni, de nincs ADÓSZÁMOS MAGÁNSZEMÉLYKÉNT negyedévente semmi beadandó, hacsak nem áfás... 2058-as járulék bevallást az egyéni vállalkozónak kell beadni idén.

0 pont pont pont

Értem Akkor ennek örülök 😊 nagyon szépen köszönöm hogy időt szakított rám 😊

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ