Magánszemély TB járulék fizetés

Egy olyan kérdésben szeretném a segítséged kerni, hogy már lassan 5 éve egy nem EU-s országban élek, Magyarországon bejelentett állandó lakcímmel rendelkezem, folyamatosan fizetem a TB-t, és minden évben nullás adóbevallást készítek. Szeretném megtartani az állandó lakcímemet és nem szeretnék kijelentkezni. Meddig lehetséges ezt az állapotot fenntartani? Egyáltalán jogszerű, amit csinálok? Azt tudom, hogy ha EU-s országban élnék, akkor csak egy helyen lehet TB-t fizetni. Egyáltalán szükséges-e a nullás adóbevallások elkészítése? Illetve megtartottam a magyar bankszámla számomat a TB fizetése végett, minden hónapban transferwise-on utalok rá annyi összeget, ami fedezi a TB díját. Ezek az összegek, melyek a számlámra érkeznek, bevetélnek minősülnek? Mit kellene a referencia rovatban írnom, ha utalok haza, hogy ne, ha igen, hiszen ezeket az összegeket én magam teszem a bankszámlámra?

Köszönettel

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Tímea!

Válasszuk külön a 0-s bevallást és a TB fizetést!
Ha itthon, Magyarországon nincs jövedelme, nem ad bérbe ingatlant, akkor nem kell beadnia a nullásan az SZJA adóbevallását.
TB fizetés: utána kellene járnia, hogy van-e Magyarországnak azzal az országgal ahol él egyezménye, mely arról szól, hogy ha odakint életvitelszerűen él, tehát van adóbevallása, állandó lakcíme, akkor azt a magyar állam elfogadja-e.
Ebben segítségére lehet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nemzetközi osztálya, ha van ügyfélkapus regisztrációja Önnek, akkor epapír szolgáltatás igénybevételével konkrét ügyben is érdeklődhet, ha nincs, akkor sima e-mailben általánosságban segítenek.
Ha van egyezmény, akkor levelet kell írni, igazolni a tényeket, és akkor mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék (TB) fizetése alól.
Ha nincs ilyen egyezmény, akkor addig amíg lakcíme van itthon, addig fizetnie kell a mindenkori megállapított összeget.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ