KATA - Alkalmazott foglalkoztatása

Tisztelt Könyvelők,

katás egyéni vállalkozó vagyok (jelenleg AAM). Szükségem lenne egy úgynevezett ügyfélkapcsolati/adminisztrációs asszisztensre. A munkarend 5 napos lenne, viszont csupán naponta kb. 1 órát venne igénybe. Lehetséges ilyen? Vagy van valami konkrét szabály a napi munkaidőre, és ennek hivatalos bejelentésére?

Segítségüket előre is köszönöm!

0 pont pont pont

7 válasz

Nem, simán be lehet jelenteni heti 5 órára is. Nem tudom milyen blrre gondolt, de most bevezetésre kerül egy úgynevezett minimum járulék, amit mindenképpen meg kell fizetni, még ha a bér alatta is van.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a gyors választ! :)
Első körben minimálbér lenne. Ezt csak az első hónapra tervezném, a következőtől emeltebb.
Valójában akkor nincs megszabva, hogy heti hány órát dolgozhat valaki? Lehet, buta példa, de ennyi erőből lehet az 1 óra is?

0 pont pont pont

Igen, lehet. Bár abban az esetben lehet célszerűbb az egyszerűsített foglalkoztatás

1 pont pont pont

Értem. Nagyon köszönöm a segítséget.

0 pont pont pont

Lenne még egy felvetésem, ha szabad, és ha egyáltalán elfér ide...

Van arra lehetőség, hogy ezt a személyt megbízási szerződéssel "foglalkoztassam"? Ebben az esetben nekem nem lenne bejelentési, és az ezzel járó többi kötelezettségem? Viszont neki, mint magán személy? Ez egyéb jövedelemnek számítana, és bevalláskor fizeti meg az szja-t?
Vagy alapból számlaképesnek kéne lennie?

0 pont pont pont

Én nem bonyolítanám a dolgot megbízási szerződéssel. Vagy jelentse be egy órára, vagy alkalmi foglalkoztatottként, egyszerűbb és szabályosabb is.

2 pont pont pont

Kedves Andrea!
Ha megbízási szerződéssel foglalkoztatja, az szja-t akkor is Önnek le kell vonni, a szochó-t meg kell fizetni és minden hónapot követő 12-éig be kell vallani a 08-as nyomtatványon és megfizetni a NAV felé. Ha nem éri el a kifizetés a minimálbér 30%-át, akkor csak szja és szocho van, ha e fölötti, akkor van nyugdíj és TB levonás is. Az alap vagy a 90%-os mérték, vagy a megbízott szerinti nyilatkozat alapján.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ