Kft. alkalmazotti jogviszony

Egyszemélyes kft.-t szeretnék alapítani, de jelenleg még külföldön élek, így nem tudom magam bejelenteni alkalmazottként.
Szükséges-e az azonnali bejelentés, vagy elégséges csak akkor, ha már visszatelepültem?
Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

6 válasz

Üdvözlöm!

A bejelentés elektronikus, úgyhogy ahhoz nem kell fizikailag itt lenni. Viszont kell hozzá ügyfélkapu, majd cégkapu. Egyébként több dolog miatt is kell az ügyfélkapu, nem csak az alkalmazotti bejelentés miatt. Sok ügy meghatalmazással is indítható, de annyi elintézni való, kötelezettség, vagy fizetendő tétel van, hogy mérlegelni kellene, hogy csak akkor alapítsa meg, ha visszajött.

Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Még egy kiegészítést említenék, hogy Egyszemélyes Kft-nek nem lehet az alkalmazottja, csak tagi jövedelmet vehet fel. Ha nincs máshol bejentett munkaviszonya, akkor a Kft-ben kell megfizetnie a garantált minimálbér utáni járulékokat.
A Kft alapításához kell egy ügyvéd, mert a cégbejegyzést, csak az ügyvéd készítheti el. Én is azt mondom, amit előttem hozzászóló kollégák, hogy amig nincs itthon, ne akarjon Kft-t alapítani, ráér majd akkor ha már itthon van. Tényleg sok helyre kell a bejelentőket kitölteni és beküldeni, ami nem ügyvédi feladat. Cégkapu nyitás, ügyfélkapu nyitás, nav bejelentkezések, iparűzési adó bejelentkezés, ksh bejelentés, stb.
Nem részletezem. Keressen fel egy könyvelőt és ha eldöntötte mit szeretne, akkor egy ügyvédet.

0 pont pont pont

Ahhoz, hogy Magyarországon tulajdonos legyen egy cégben, nincs szükség magyarországi lakcímre, de ebben az esetben egy kézbesítési megbízottat meg kell adni. Azóta, hogy a Gt. 2013-ban megszűnt, és beépült a Ptk.-ba, az egyszemélyes Kft. esetében is lehet ügyvezetői feladatokat ellátni alkalmazotti jogviszonyban is (Ptk. 3:112.§). De ez csak az ügyvezetést érinti. Vagyis ha pl. ácsként tevékenykedik a saját cégébe, akkor ácsként is lehet alkalmazotti jogviszonya. A megfelelő jogviszony kiválasztásának érdekében mindenképp célszerű pontosítani az elképzeléseket és konzultálni ügyvéddel és/vagy adótanácsadóval.

0 pont pont pont

Kedves József!
Az egyszemélyes Kft. alapításakor a cégbírósági bejelentkezéskor kell bejelenteni, hogy munkaviszonyban látja el a feladatait, másképp nem lehet alkalmazott.
Üdvözlettel Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdés, amire nem kaptam választ. A Kft.alapitással egyidejűleg kötelező-e bejelentenem valakit (magamat vagy mást), vagy csak amikortól valódi munkavégzés folyik? Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves József!
Ha saját magát nem jelenti be alkalmazotti jogviszonyba, akkor saját maga után, mint társas vállalkozó után a minimum járulékot akkor is be kell fizetni, ha nem végez munkát és a kft-nek nincs egyetlen fillér bevétele sem. Ezért javaslom, hogy munkaviszonyban lássa el a feladatokat. Szeptembertől így is van minimális járulékfizetés, legalább 48.300 t után. Bejelenteni viszont nem kell napi 8 órára, elég heti 9 óra és 48.300 Ft munkabér. Később, ha megnő a bevétel, emelhető a bejelentés óraszáma és a bér is.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ