Szja vállalkozás havi költsége?

Tisztelt könyvelők!
A kérdésen az lenne, hogy engem eltiltottak a kata vállalkozási formától , és csak jövőre lehetek újra katás.
Fodrászként dolgozom jelenleg alkalmazottként, de szeretnék egy üzletet és saját vállalkozást létrehozni.
Mennyire érné ez meg nekem, így áfásként?
Mennyi lenne nekem a havi költségem átlagosan?
Miből tudom visszaigényelni az áfát?
Az üzlet havi bérleti díja 50 ezer forint, anyagköltségem átlagban 20 ezer, bevetélem átlagosan 300 ezer, ami minden hónapban növekszik. Hogy nézne ki ez átlagban havonta?

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Tamás!

Azért mert a katából ki van zárva jelenleg, még nem kötelező áfásnak lenni (nem is biztos, hogy az Ön esetében ajánlott áfásnak lenni). SZJA szerinti vállalkozás is lehet áfamentes, ilyenkor a teljes bruttó összeg a bevétel és a költség is. A havi járulék attól is függ, hogy mennyi jövedelemkivétet akar érvényesíteni.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ajánlom feltétlenül keressen fel egy könyvelőt, mielőtt bármit csinálna. Az, hogy kitették a KATA-ból még nem azt jelenti, hogy megszüntették a vállalkozását, csak szja-s lett a vállalkozása. Meg kell csinálni a bejelentőket, és átjelenteni az iparüzésit is. Amig alkalmazott a bevallásban nem muszáj bért kivenni, és nincs járulék fizetés, de amint önálló főfoglalkozású egyéni vállalkozása lesz a minimálbér után meg kell fizetnie a járulékokat is és havi bevallásokat kell küldeni a nav-nak.Több nyomtatványt kell kitölteni az átjelentésekhez, amit könyvelő nagyobb sikerrel tudja megcsinálni, hisz ez a szakmája.A költségekben is szükség lehet a segítségére, mintha saját maga szeretné ezeket elintézni.

0 pont pont pont

Tisztelt spj konyvelo idoda!
A vallalkozasom 2019 szeptembereben meg lett szuntetve, decemberben jott az ertesites, hogy kitettek a katabol, legkozelebb 2021.januartol lehetek ujra katas.
Jelenleg alkalmazottkent dolgozok, egyszerusitettbe vagyok bejelentve, és székdij szerint szamulunk el a penzel.
A kérdésem még mindig az, hogyha szja-s vallalkozast csinalok, akkor milyen havi koltsegem lesz.
Ugy ahogy a katanal havi 50ezret fizettem magam utan, itt szja-snal mennyit kell fizetnem?
Mi alabjan tudok kalkulalni?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ