Egyéni vállalkozás egyetemi hallgatóként

Üdv!

Ősztől aktív féléves, nappali tagozatos hallgató leszek, és egyéni vállalkozás alapításán gondolkozom, azonban nem vagyok tisztában a pontos költségekkel és tennivalókkal, ami viszont szükséges lenne számomra a tervezéshez.
Egyelőre egyetlen külföldi cég felé számláznék, a bevétel éves szinten meghaladná a 3 milliót, tehát KATA tudtommal nem jöhet szóba.
Nincs állandó magyarországi lakcímem (de magyar állampolgár vagyok). Budapesten, albérletben fogok lakni; ez bejelenthető irodának/székhelynek? Ebben az esetben a bérleti díj leírható az adóból?
Az egyetem biztosít, úgyhogy gondolom a társadalombiztosítást nem kell nekem is fizetnem.
Összességben tehát milyen költségekre és teendőkre kell számítanom?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Vince!

3 millió felett is lehet katásként számlázni, ez továbbra sem lesz tiltott. A változás mindössze annyi, hogy a 3 millió feletti részre van 40%-os büntetőadó.

Az albérlet bejelenthető székhelynek, amennyiben a tulajdonostól beszerez egy székhelyhasználati hozzájárulást. A bérleti díj abban az esetben számolható el teljesen, ha nem életvitelszerűen használja az ingatlant, hanem irodaként és számla is van róla.

Ha másodállású szja-s vállalkozást alapít, akkor - amennyiben nincs havi kivét - nem kell havonta tb járulékot befizetni, csak év végén a nyereség után adózni.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ