KATA-s bt. egyszerűsített végelszámolás

KATA-s bt. egyszerűsített végelszámolás során szükséges-e valamelyik lépésben a könyvvizsgálói közreműködés?

(KATA-ból kilépés utáni nyitómérleg esetén.)

Köszönöm szépen a lehetséges válaszokat.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Ágnes!

Ez korábban már többször is felmerült kérdésként más fórumokon és továbbképzéseken is, végül NAV-os kollégákkal egyeztetve és a kata törvényt végigelemezve arra jutottunk, hogy nem kell. Nekem jelenleg fut egy végelszámolás, ott sem auditáltattuk a nyitómérleget könyvvizsgálóval, nem is kérte senki sem.

3 pont pont pont

Köszönöm szépen.

0 pont pont pont

Elvileg nem a nyitó mérleget ellenőrzi a könyvvizsgáló, hanem a benne lévő készletet és tárgyi eszköz nyitó értékének a helyességét. De tudtommal nem kell a KATA-ból kilépőnek könyvvizsgáló más okból.

0 pont pont pont

A kötelező könyvvizsgálatra vonatkozó szabályok pontosan meg vannak határozva. Általában bevételi értékhatárhoz, statisztikai létszámhoz, valamint a tulajdonosi szerkezet, vállalkozási forma változásához kötött. Pl.: kiválás, egyesülés, összeolvadás, stb. Természetesen ennél lényegesen szélesebb a kör, de ezek között nem szerepel a KATA végelszámolása.

0 pont pont pont

Kedves Vass Ágnes!
Feltett kérdésében két dolgot kell elkülönítetten értelmezni és kezelni.
1. Ha a KATA-s Bt. amikor kilépett a KATA hatálya alól (vissza) a TAO-ba a számviteli törvény (2000. évi C.) 2/A paragrafusának (4) bekezdése értelmében a katáról a számviteli törvény hatálya alá visszatérő vállalkozónak nyitó mérleget kell készítenie, melyben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő összegben, a saját tőkét pedig az előző kettő különbségeként kell meghatározni. A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.
2. A BT egyszerűsített végelszámolás alatt áll. Vonatkozik rá a számviteli törvény, mely szerint ha nem könyvvizsgálat köteles éves árbevétel, létszám adatok alapján (számviteli törvény 155. §. ) akkor lehet csak egyszerűsített végelszámolást kezdeményezni.
Tehát a válaszom: Egyszerűsített végelszámolás alatt nincs könyvvizsgálat kötelezettség, de a nyitómérleget auditáltatni kellett volna.

0 pont pont pont

Nem, nem kell auditáltatni, ha végelszámolás miatt lép át.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ