Ingatlan rövid és hosszú távú bérbeadása

Szép napot!
Sajnos nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre sehol, inkább hozzáértőket kérdezek :)
Jelenleg adószámos magánszemélyként rövid távon (airbnb) adom ki a lakásomat,erre évi 38.400 Ft Szja-t fizetek. Van-e arra módom, hogy az év egy részében hosszú távon, albérletbe adjam ki, mások részében pedig továbbra is airbnbzzek. Van-e erre bármiféle időbeli megosztási korlát? Illetve ebben az esetben szintén fizetem az évi 38.400 Ft szja-t, illetve az albérletet hónapokban pedig azután is (bérleti díj*0,9)*0.15 szja-t?
Illetve emellett Áfa mentes Kata vállalkozós főállásom van. Az ingatlan hosszú távú bérbeadását esetleg felvehetem oda tevékenységnek, és akkor nem kell utána szja-t fizetnem? Természetesen figyelve a Kata, illetve Áfa értékhatárokra.
Előre is köszönöm :)

0 pont pont pont

5 válasz

Az ingatlan bérbeadásra kata-s vállalkozás nem használható. Javaslom keressen fel egy könyvelőt a továbbiak miatt.

2 pont pont pont

Köszönöm a választ.
Akkor marad a magánszemély státusz.
De lehetséges egy ingatlanban mindkét féle bérbeadás?

0 pont pont pont

Lehet egyszerre de ez 2 tevékenység egy 68-as és 55-ös a 68-ast nem lehet katásként végezni a airbnb-t igen.
A rövidtávú adószámmal pénztárgéppel és ifa is lehet alanyi mentes áfával,szja tételes általány adó,önkormányzathoz bejelentés.

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm válaszát. Igen, az Airbnb tevékenységet adószámos magánszemélyként már csinálom a KATA mellett. Akkor magánszemélyként mehet mellette a hosszú távú kiadás is.

0 pont pont pont

Igen, magánszemélyként mehet mellette a hosszútávú kiadás is, a bevételből meghatározott jövedelemtartalom és SZJA megfizetés mellett.

A 38.400 Ft éves tételes átalányadó, összegét nem befolyásolja a hosszú távú bérbeadás jövedelme, adója (és fordítva).

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ