Hogyan kalkulálódik a CSED/GYED második gyermeknél? Időközben kiváltott KATA hogyan befolyásolja?

A szituáció: közalkalmazotti szférából (egészségügy) mentem el az első gyerekemmel CSED-re, GYED-re (amin jelenleg is vagyok). A GYED időszaka alatt heti 10 órában (két helyen: 6+4 óra hetente) megbízási szerződéses alkalmazotti részmunkát vállaltam (nem az eredeti munkahelyemen, ott nem lett volna lehetőség ilyen részmunkára, de állományban, fizetés nélküli szabadságon ugye ott maradtam). A második gyermek érkezése majd a GYES időszakára tehető (kettőjük között kb. két és fél év korkülönbség lesz).
A kérdéseim: 1. a második gyermek után járó CSED/GYED /GYES mi alapján kalkulálódik majd? Az első gyermek születését megelőző bérem alapján vagy a GYED (GYES) összege alapján, amihez esetleg hozzáadódik a részmunkaidőben végzett munka után kapott bér?
2. Ha én most a GYED időszak alatt főállású KATA-t kezdek (sajnos mellékállásút szerettem volna egy ugyancsak részmunka miatt, ami heti 5 órás, viszont számlaadási kötelezettség van, és más könyvelő szerint a GYED alatt nem vagyok jogosult a mellékállásúra), az hogyan befolyásolja a későbbi, fent említett járulékok kiszámítását?
Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Éva!

A GYED/CSED megállapítása az összes jogviszonyban megszerzett jövedelem figyelembe vételével történik. Így együttesen számítanak. Az előző munkahelyén - ha nem vette ki a gyed végén a szabadságát, vagy nem ment vissza oda is dolgozni - akkor jövedelem hiányában (csed alatt és gyed alatt nem volt onnan jövedelme) a minimálbér alapján történne, azonban a többi jogviszony ezt az Ön esetében felülírja. Adatok nélkül ezt persze nem tudom megmondani. Többes jogviszony esetén összeadódik a jövedelem, és előfordulhat, hogy a GYED maximumot fogja kapni (hisz csak egy db gyedet kaphat egy gyerekre). Ha jól értem a KATÁT még most, az első GYED idején kezdi. Ha igen, a KATÁS jövedelem is hozzáadódik a következő gyed jövedelmeihez. Ha a második gyed alatt kezdi, akkor viszont nem, hiszen akkor már folyamatban lesz az ellátása, azt már nem fogják megváltoztatni.
Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Van egy olyan a next gyerek a gyed vagy annak megszünését követő 1 éven belül születik akkor az elöző gyerekre megállapitott csed alapja lesz az új gyerek csed és gyed alapja amenyiben ez több mint ha újra számolnák,minen biztositott jogviszonyban ha megvan a 2 éven belül a365 nap biztositási jogviszony jár a csed meg a gyed.

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat. Gubala úrhoz a következő kèrdésem lenne: esetemben (többes jogviszony) a kalkulációba csak ezen jogviszonyok számítanak bele vagy a GYED összege is? A KATÁT még az első GYED alatt kezdeném, de addig nem akartam elindítani, amíg nem voltam benne biztos, hogy nem befolyásolja negatívan a dolgokat.
A Felföldi könyvelői irodától még azt szeretném kérdezni: mivel rám vonatkozni fog az Ön által említett szabály, és valószínűleg kedvezőbb is lenne az első gyerek után megállapított összeg, ez azt jelenti, hogy ugyanannyi CSED-et és GYED-et kapok a másodiknál is, mint az elsőnél? (Ez az alap megállapítás mem teljesen világos)

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
A GYED ellátás, tehát nem minősül jövedelemnek, ezért nem számítják bele. A KATA 98400/hó összeget ér. Rontani csak az tudna a helyzeten, ha valamelyik jogviszonyában fizetés nélküli szabin lett volna, vagy hasonló esetben, amikor szünetel a biztosítás.
Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Igen ha kedvezöbb az elöző gyerek utáni alap akkor az lesz az új gyerek csed/gyed alapja.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ