KATA 2021

Szép estét mindenkinek!
Gondoltam megkérdezem, mert ahány könyvelő annyiféle választ kaptam (nem ezen a fórumon). Egyéni vállalkozó vagyok már nyugdíjasként és a választott adózási forma KATA. 2021-től jön az új törvény, hogy ha egy cégnek 3m Ft-ot meghaladó összeget számlázok le az év során, akkor amikor ezt elértem, 40% plusz adót kell fizetni, igaz nem nekem, hanem annak a cégnek, aki felé számláztam ezt az összeget. Remélem, ezt jól tudom. Nos, én pénzügyi közvetítőként dolgozom egy független alkuszcégnél, aki az összes bankkal szerződésben áll és neki számlázok be. A probléma ott van, hogy a hitel- és pénzintézeti törvény szerint én közvetlenül a bankokkal nem lehetek szerződésben, csak egy alkuszcégen keresztül. Ezen keresztül pedig viszonylag rövid időn belül elérhető ez a 3m Ft. Tehát a kérdésem az lenne, hogy erre az esetre is kivetik-e azt a 40%-ot? Hiszen nem is lehetek csak egy alkuszcéggel kapcsolatban, és ennek szerintem semmi köze a bújtatott alkalmazottisághoz!! Sőt egyenesen igazságtalan dolog lenne ezt ránk alkalmazni, nem beszélve arról, hogy kinyírná a pénzügyi közvetítőrendszert!
Köszönöm a választ!
Mocselini József

0 pont pont pont

2 válasz

Véleményem szerint bárminemű kijelentéssel várjuk meg a megjelenő törvényt. Addig felesleges is bármi részletről beszélni. Egyébként valószínűleg önökre is vonatkozik majd, értelmetlennek találnám szakmákra lebontva megkülönböztetni a törvény hatályát. Amennyiben az alkuszcég nem vállalja be a +40%ot, az egy szerencsétlen helyzet. Megoldás biztosan lesz rá, ezt viszont már most garantálom ;)

3 pont pont pont

Én is megvárnám még ezzel az évvégét, mert még félév hátra van 2021-höz. Addig még sok minden változik. Ezzel most ne törődjön szerintem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ