KATA-s ként dolgozni külföldön?

Üdvözlök mindenkit!

Lehetőségem nyílt több európai országban dolgozni a szolgáltatói szektorban.
(A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy dolgozom mondjuk 2 hetet egy francia üzletben, utána pedig 2 hetet egy németországi üzletben.)

Természetesen a nyelvi korlátok (és a "felesleges" papírmunka) miatt szeretnék minél kevesebb interakcióba lépni az adott ország hivatalos ügyeivel, ezért alkalmazotti státusz helyett inkább KATA-s egyéni vállalkozóként dolgoznék.

Ez megoldható KATA-s egyéni vállalkozóként? Ha igen akkor hogyan, és mennyire bonyolult/speciális ez a helyzet?

Köszönök szépen bármilyen hasznos tippet/információt!

0 pont pont pont

2 válasz

Ez nekem nagyon nem tetszik. :) De a magyarázat és a megoldás, annál hosszabb, mint ennek a fórumnak a lehetősége. Keressen egy adótanácsadót és beszéljék át a lehetőségeket. Nem 10 perc lesz :)

1 pont pont pont

Kedves József!

Valóban nem nagyon jó megoldás, persze jogilag lehetséges. Számolnia kell azzal, hogy az EU 5 országában (német, osztrák, francia, olasz és holland területen) külön, a helyi szabályok szerinti bejelentési kötelezettsége van. Ez még hagyján, de az elszámolt jövedelemnek meg kell felelni a helybeli minimálbér törvénynek. Ha ezt hivatalosan teszi, akkor ugyan megfelel az ottani törvényeknek, itthon viszont úgy átlépi a KATA értékhatárt, mint a sicc. Önnél kell legyen német/angol/stb nyelven a vállalkozó szerződése, tart engedély az adott országban, és bérelszámolási lap, amin bizonyítja, hogy megfelel az ottani bérnek, A1 és S1 igazolás, stb. Az ATZ-s kollegát annyival egészíteném ki, hogy nem csak adótanácsadóval, olyan munkaügyessel is kell beszélni, aki az adott ország ügyeiben jártas ügyintézés szintjén. Az EURES is segít, de a német-magyar kereskedelmi kamara, és az osztrák munkavállalói oldalak is segítenek. Én inkább munkavállalóként mennék, de beszéljék át mással is.
Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ