KATA vállalkozóként külföldről beszerzett termékeket nyilván kell tartani?

Tisztelt könyvelők,

webshop indításán gondolkodom, ezt egyéni vállalkozóként katás adózóként végezném. Kérdésem az lenne, hogy ha a webshophoz a termékeket (mondjuk ékszereket) EU-n kívülről, mondjuk Kínából rendelem, ezekkel kapcsolatban könyvelés szempontjából van-e bármi teendőm?
Pl. egy NAV ellenőrzés esetén a hivatal nem lesz kíváncsi rá, hogy nekem honnan voltak az értékesített termékeim? A külföldi gyártó/beszállító fog adni erről valami bizonylatot, amit tegyek el, vagy ezt hogy kell elképzelni? Esetleg KATA esetén a NAV-ot nem érdekli egyáltalán, hogy nekem honnan volt a "portékám"?

0 pont pont pont

4 válasz

Az áru eredetét tudni kell igazolni, függetlenül attól, hogy kata vagy nem kata.

2 pont pont pont

És konkrétan milyen formában tudom ezt igazolni? Mi számít igazolásnak, egy bizonylat a kínai gyártótól pl?

0 pont pont pont

Számla lenne a legideálisabb. Ebayos, alis, stb rendelésnél vásárlás előtt ha jelezve van a számlaigény, akkor általában tudnak adni.

2 pont pont pont

Na és a vámokmány. Minden kínai cuccost vámeljárás alá kell vonni. Lesz vám, meg áfa fizetési kötelezettség is. Javaslom, hogy közvetlenül keressen meg egy speditőrt, hogy milyen terhek vannak a vámeljárás miatt. Majd egy könyvelőt, vagy adótanácsadót. És lehet kiderül, hogy a KATA kereskedelmi tevékenységnél nem is a legjobb adózási forma.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ