Számla kiállítása

Üdvözlöm! Egy kft.-vel ezévi iskolai kirándulásra kötött utazási szerződést az osztályfőnök még 2019-ben. A szerződésnek megfelelően a foglalási előleg átutalása megtörtént a kft. részére még 2019-ben. Ezután az utazási szerződésben megnevezett egyéni vállalkozó részére is, annak számlájára átutalásra került a szabadidős program teljes ára, szintén még tavaly. Az összegek megérkeztét mind a kft., mind az egyéni vállalkozó írásban ugyan visszaigazolta még akkor, de számla ezen összegekről egyiküktől sem érkezett a megrendelő részére. A kirándulásra egyébként nem került sor. A kérdésem az lenne, hogy a hatályos szabályok szerint szükséges lett volna-e a kft. és az egyéni vállalkozó részéről számla kiállítása az átutalt pénzről, s azt a megrendelő részére meg kellett volna küldeniük?
Válaszát köszönve, üdvözlettel: K. Klára

0 pont pont pont

5 válasz

Más a foglalás és más az előleg. Az előlegről számlát kell adni, a pénz beérkezése után. A foglalót szerződésben kell rögzíteni és a szerződés és a pénz "mozdulása" igazolja annak megfizetését. Ha nincs szerződés, akkor az erre vonatkozó levelezés is igazolhatja, hogy foglaló volt és nem előleg.
A foglaló és az előleg között a lényeges különbség, hogy az előleg - mivel nem teljesült a szolgáltatás - visszajár, a szolgáltatás meghiúsulása miatt.
A foglaló nem jár vissza. Mértéke a teljes vállalási ár max 10 %-a. Amennyiben többet fizettek foglalóként, (ennél a 10 %-nál) úgy peres eljárásban - vegy esetleg peren kívül megegyezve - lehet kérni a foglaló túlzott mértékének a visszatérítését.

2 pont pont pont

Szerintem nem ennyire egyszerű ez a kérdés. Fontos, hogy milyen minőségében fizette az osztályfőnök ezt az összeget. Ő mint magánszemély, vagy az iskolán keresztül esetleg?
Az áfa törvény 159.§ (2) b) pontja szerint, ha magánszemély fizet előleget és nem kér kifejezetten számlát, illetve az előleg összege nem éri el a 900 ezer forintot, akkor nem köteles számlát kiállítani. Így elég a teljesítést követően számlázni (amennyiben 100%-os előleg volt, akkor pénzügyi teljesítést nem igényel felirattal).

1 pont pont pont

Köszönöm szíves válaszát! Magánszemélyként rendelte, az előleg összege az utazásszervezőnek 50ezer Ft, az alvállalkozónak 200ezer Ft volt.
Az osztályfőnök nem kérte kifejezetten számlát, mert nem volt ennek ismeretében. A kirándulás a veszélyhelyzet miatt elmaradt, teljesítésre nem került sor. Számla azóta sem érkezett, s a kérés ellenére a pénzt egyikük sem fizette még vissza.

1 pont pont pont

Látni kellene a szerződést, jogy rendelkezik-e vis maior helyzetről. Sajnos nem biztos, hogy visszajár az előleg.

1 pont pont pont

Köszönöm a visszajelzését! A jogi úton történő rendezése ennek az ügynek jelenleg indulóban van. A számla kiállítási kötelezettségének a Kft. és a vállalkozó részéről történő elmulasztása egy esetleges plusz argumentum lehetne a megrendelő szempontjából e vita rendezéséhez. Ezért merült fel ez a kérdés. Üdv.!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ