Képzőművészet

Sziasztok!

Egy festőművésznek az alkotásai eladásához kötelező adószámot igényelnie, ha semmiképp se érné meg neki az egyéni vállalkozás vagy szimplán magánszemélyként is értékesítheti az alkotásait adás-vételi szerződésekkel?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Üdv,

Az alkotóművész szerepel az önálló tevékenységek listáján, tehát végezhető adószámos magánszemélyként. Ez általában élethivatás szokott lenni, tehát gondolom a következő 40 évben ezt képzeled el "munkaként". A biztosítás a kérdés. Ha van mellette munkahelyed a kérdésem nem is kérdés, a munkahely biztosít. Ha nincs, megoldható úgy is, hogy fizeted a 7710-et magad után. Ezzel az orvosi ellátás rendben lesz, táppénzt viszont nem tudsz igényelni. Önálló tevékenység mellett tudsz nyugdíjat is fizetni, de a nyugdíj részéről valamikor létezett - nem tudom, megvan-e még - hogy az Alkotóművészeti Közalapítványon keresztül lehetett a nyugdíjpénztárat rendezni. Erre mindenképp szükség van, ha nem 65 évesen akarod megtapasztalni, hogy 28500 lesz a nyugdíjad.
Gubala Feri

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ