Zenekarok

Van egy zenekarunk (4 tagú). Egyelőre semmilyen hivatalos állásfoglalást nem találtam arról, hogy egy zenekar hogyan válhat számlaképessé. A legtöbbször emlegetett megoldás, amit találtam az az, hogy minden egyes tagnak számlaképessé kell válnia.
Önök szerint egy alapítvány létrehozása a zenekar fenntartása céljából megoldás lehet a problémára?

Ui: Éves szinten pár százezer forint bevétellel lehet kalkulálni, nem tudom hogy ez belefér e a nonprofit fogalom körébe.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

6 válasz

Üdv László!

Szerintem nem! Ez a zenekar valamilyen cél érdekében valakinek a megsegítésére vagy éppen valami társadalmi érdek miatt jött létre? Gazdasági tevékenységet végeznek?

Pár gondolat az alapítványokról:

3:378. § [Az alapítvány fogalma]

Az alapítvány az alapító által az alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására létrehozott jogi személy. Az alapító az alapító okiratban meghatározza az alapítványnak juttatott vagyont és az alapítvány szervezetét.

3:379. § [Az alapítvány tevékenységének korlátai]

(1) Alapítvány nem alapítható gazdasági tevékenység folytatására.

(2) Az alapítvány az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult.

(3) Alapítvány nem lehet korlátlan felelősségű tagja más jogalanynak, nem létesíthet alapítványt és nem csatlakozhat alapítványhoz.

(4) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, alapítvány nem hozható létre az alapító, a csatlakozó, az alapítványi tisztségviselő, az alapítványi szervek tagja, valamint ezek hozzátartozói érdekében. Nem sérti e rendelkezést az alapítvány tisztségviselőinek szerződés szerint járó díjazása.

Inkább gondolkoznék akár egy egyesületben vagy a tagok által kiváltott magánszemélyes adószámban és azon belül előadó-művészetben..

Üdvözlettel:
www.miskolcikonyvelo.hu

0 pont pont pont

Az egyesület ugyanolyan, mint az alapítvány. Véleményem szertint a gazdasági társasági forma lenne a megfelelő a zenekar számára, azok közül én bt-t javasolnám.

0 pont pont pont

Kedves Vörös lászló!
Én adószámos magánszemélyként javasolnám a számlaadást, külön-külön fejenként.
Az adószám kérése ingyenes.
Év közbeni könyvelést nem igényel.
Év végén a kiadott számlák szerint kell adóbevallást késziteni, (együtt a többi jövedelemmel, ha van olyan).
Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, és a tagok sincsenek "összekötve".
Üdvözlettel:
Bognár Aranka
AranyKapu Könyvelőiroda
tel: 06205315305

1 pont pont pont

Kedves László !

A művészeti tevékenység adózására kedvező feltételeket biztosít az EKHO törvény alkalmazása, természetesen csak akkor, ha megfelelnek a törvényi előírások szerinti alkalmazás lehetőségének. (2005. évi CXX. törvény: Ekho-törvény). Érdemes tájékozódni az alkalmazás feltételeiről, lehetőségeiről.

Üdvözlettel:
Somkuti Nándorné
AGRO-INVOICE Kft.

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat.

1 pont pont pont

4 zenész egy-egy előadás alkalmára összeáll és zenekarként funkciónál. Kapnak egy felkérést a Zeneakadémiától. Ők a Zenekarral és nem külön-külön a tagokkal szerződnek. Mindenki lead egy-egy számlát? A Zenekarból rögtön személyek lesznek, ami a Zeneakadémiának nem jó, hiszen ők a Zenekart szerződtettek egy előadásra.

Nálam úgy működik, hogy van a zenekarnak egy vezetője, akinek aláírási és szerződési joga van. Ő szerződik a Zenekar nevében, és neki fizetik ki a pénzt is. Egyéni vállalkozónál meg lehet adni "cég nevet" is. Utána elosztják és mindenki a saját részéről számlát ad a vezetőnek. Az, hogy adószámos magánszemély, vagy egyéni vállalkozó és milyen adózási formát választanak, az szerintem a lényegtelen. Igen, minden személynek számlaképesnek kell lennie, vagy egy-egy előadás alkalmával megbízási szerződést kell vele kötni és bejelenteni. Ez már elég vacak megoldás.

Üdvözlettel

Annamária

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ