Tagi kölcsön vagy tőkeemelés

Jó napot kívánok!
Feleségemmel hozzájutottunk a 10 milliós kamatmentes babaváró hitelhez. Szeretnénk ezzel kiváltani a Korlátolt Felelősségű Társaságunk Széchenyi kártyáját. A kérdésem az, hogy egyszerűen tagi kölcsönnel oldjuk meg, vagy megemeljük ennyivel a tőkénket? Tudom, hogy a tagi kölcsön egy nem túl közkedvelt forma, azonban mi a helyzet olyankor, ha a pénzmozgás ténylegesen megtörténik és a pénz igazoltan adózott jövedelemből van? 10 éves cégünk van havi 10 milliós forgalommal, nagyon kevés költséggel. Hitelünk nincs, minden áfát befizetünk. Csak ketten vagyunk alkalmazottak a cégben.
Várom a válaszokat!

Balázs

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Kérdező!

A legegyszerűbb, ha tagi kölvcsönként teszik be a cégbe, de utána év végén azt kinullázzák.

V.András

1 pont pont pont

Köszönöm! Pont emiatt aggódom,hogy mi van ha év végén is szükség van a pénzre. Most évközben azt látom, hogy megoldható a dolog, mert nyilván év végéig hagyunk még bent bőven pénzt. De lehet, hogy év végén is bent kéne hagynom 1-2 millió forintot és látom ezt nem javasolja senki. Pedig ennél “tisztább” pénzt nem tudok szerezni.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

A leírt forgalmi adatok alapján nem látom akadályát annyak, hogy az év végén ténylegesen szükséges pénzösszeget (mint biztonsági likviditási tartalék) befizessék a cégbe. Dokumentálják egy kölcsönszerződéssel és akkor a bizonylati alátámasztással sincs gond. Amennyiben bankszámlára fizetik be, nem merülhet fel a színlelt szeződés gyanúja sem.

A tagi kölcsön "nem szeretése" legfőképp aból fakad, hogy a mikrovállalkozások körében néha a pénztárban mutatkozik olyan pénzösszeg, amit a tuljadonosok tulajdonképp már feléltek.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm a hozzáértő választ! :) üdv: Balázs
    2020.04.02. Balázs

Tagi kölcsön maradhat több évig is nem kell év végén megszüntetni,kell rendes kölcsönszerződés akár kamatmentes.Ha esetleg veszteséges a cég a pótbefizetés is lehet de csak ekkor de ez nem tagi kölcsön.

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat! Mi az oka annak, hogy 10 ből 9 ember azt javasolja, hogy ki kell venni év végéig a pénzt? Attól félnek, hogy ellenőrzést kapnak? Mert az ellenőrzés az jöhet. Nem nagyon szokott nálunk gond lenni. Nyilván felhívni nem szeretnénk magunkra a figyelmet, mert biztosan találhatnának hiányosságot, de olyan növekedési fázisba kerültünk ami minden tőkét felemészt. Nem győzöm hangsúlyozni , hogy magánszemélyként felvett szabad felhasználású kölcsönt utalnék a cég számlájára. Várom a további tippeket! Előre is köszi!
Balázs

0 pont pont pont

Tagi kölcsön rendes legalis dolog csak a cégeknél annyi hogy a tag utal lovét a számlára és a megjegyzésbe jelzi hogy tagi kölcsön nincs bizonylatolva nincs szerződés,és ez kölcsön ez visszajár vagyis a könyvelésböl el kell majd tüntetni és végelszámoláskór,felszámoláskór szokottt gond lenni ha nincs miből mert elengedés meg ajándékozás illeték köteles.

1 pont pont pont

Plusz a tagi kölcsön napi állományának növekedése adóalap növelő tétel, ha minimumadó alapján számolunk. Sokan ezért is nem szeretik, plusz a fentebb leírt dolgok miatt. Ha ténylegesen valós pénzről van szol, amit lepapíroznak, akkor évekig is maradhat ott és apránként visszaveszik.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ