Adó

Kérdés fontos

Tisztelt Könyvelők!

Lenne egy nagy és sokakat foglalkoztató kérdésem. Van egy barátom, aki amerikai óceánjáró hajón dolgozik. A hajók igazából bahamai és panamai zászlók alatt hajóznak, nem tartoznak Amerikához. Ezek nemzetközi vizek. Így Az óceánjárón megkeresett jövedelmük után nem adóznak sehova, tehát a bruttó megegyezik a nettó kifizetéssel. Magyarországon a szóban forgó személy Az egészségügyi hozzájárulást fizeti meg. Nem csinál egyébként szja bevallást, mivel évek óta nincs Magyarországon bejelentett munkahelye és jövedelme sem Magyarországról. Az egyén, akiről beszélek, több mint 183 napot tartózkodik Az országán kívül. Már több helyen, Internetes oldalon , ismerősöktől próbált hasznos információhoz jutni de senki nem tudott épkézláb válasszal szolgálni neki. Sőt, a NAV-hoz is bement, ahol szintén nem tudtak a kérdéseivel mit kezdeni. Azért van kétségbe esve a barátom, mert idővel szeretné majd házba befektetni a külföldön nehezen megkeresett pénzét, de attól tart hogy ha megveszi Az ingatlant, akkor a NAV bekopogtat és megkérdezi, hogy miből vette, ha évek óta nincs bejelentett munkahelye az országban. Nem is a munka jellege miatt aggódik, mert az teljesen legális papírokkal tudja bizonyítani hol és mennyit dolgozott. Inkább az adózás ami miatt aggódik, mert tudja hogy Amerikában semmit nem vonnak tőlük és Magyarországon is csak az eü.-t fizeti. A kérdése az lenne, hogy rendben van-e így, illetve hogy kell-e adóznia még valamit, vagy bevallania, vagy hogy milyen következménnyel járhat, ha ezt elmulasztotta. Illetve, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, ha megveszi a házát, de nem tudja bizonyítani, hogy a megszerzett jövedelme után adózott volna? Büntetés? Börtön? Vagy ónellenőrzés? Mi Az eljárása mindennek? Előre is koszöni válaszukat. Azért engem kért meg, hogy írjak mert egyelőre csak információkat gyújt és addig nem akarja nevét felfedni. Nagyon fontos lenne, mert a barátom nem akar illegálisan semmit csinálni, csak a megfelelő információk hiányában nem tudja, mi a teendő. Válaszukat előre is nagyon koszöni!

0 pont pont pont

4 válasz

Üdvözlöm!

A pénzmosás elleni jogszabályi rendelkezések miatt ez az összeg nagyságrendje okán kockázatos. Mármint minden bevallás nélkül hazautalni a pénzt. Biztosítást és járulékot semmiképp nem kell fizetnie utána. Ha fizette itthon a 7500-at, illetve idén a 7710-et, ez rendben van így. Adót kell fizetni, ami 15%. Ha most hazautalná a pénzt, akkor arról a 2020 évre vonatkozó, 2021.05.20-ig határidős SZJA bevallásban kell nyilatkozni. A külföldön megszerzett jövedelmet kell feltüntetni, és mivel ott nem volt adó, a teljes hazautalt összeg adóköteles lesz. Inkább az árfolyammal játszanék kicsit. Akkor kellene hazautalni, amikor jó alacsony, de dollár/euró számlára. Ezen átszámítva fizetni egy kisebb adót. Majd amikor felmegy az árfolyam, akkor átváltani forintra, mert milliós tételnél lehet, hogy az adó összegét árfolyamnyereség révén visszaszedi. Még akkor is, ha van annak is adója.
Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Tisztelt Gubala Úr!

Koszonom szepen megtisztelô válaszát. Ön Az egyetlen kb. Aki méltatott válaszra Ami hasznos is volt. Esetleg tudunk értekezni a jövôben valahogy valamilyen úton-módon? Lenne még egy-két gondolatébresztô kérdésem. Tisztelettel FFG

0 pont pont pont

A hajón dolgozónak az üzemeltető cégnek a székhelye szerinti ország lesz a jövedelmet juttató.Ha magyar állampolgár nálunk adózik nem mennék bele az illetőségbe meg kettős adóztatási egyezménybe .A elévülési idő 5 év ezen belül ellenőrizhet a nav.Az árfolyam a bevétel napi mnb árfolyam de lehet választani a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes MNB árfolyamot is.

1 pont pont pont

Üdvözlöm Flóra!

Írjon az info@plenusconto.hu címre, és arra válaszolva megadom az elérhetőségeket. Amit a kollega(nő) írt igaz, lehet várni öt évet, kérdés, hogy tud-e várni, mikor szerezte a jövedelmet, stb. Ezeket valóban alaposan át kell ahhoz beszélni, hogy korrekt választ lehessen adni, az elévülési idő kérdésében.
Várom jelentkezését:

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ