Rokkantsági ellátás után jár-e adókedvezmény?

Rokkantsági ellátásban részesülök 2015. augusztus 9-től. Szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e bármilyen adókedvezményre, és ha igen milyenre? Besorolásom: D minősítési kategóriába tartozó.

0 pont pont pont

21 válasz

Személyi adókedvezmény megilleti Önt, amit viszont csak akkor tud természetesen igénybe venni, ha van olyan adóköteles jövedelme amiből személyi jövedelem adót kell levonni. Az adóelőleg megállapitásánál is már a kifizető, munkáltató köteles figyelembe venni, ha nyilatkozik róla neki. A kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a fogyatékossági támogatásra, rokkantsági járadékra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni. Havi összege a mindenkori minimálbér 5 %-a . 2015-be 5250 Ft/hó

1 pont pont pont

A rokkantsági ellátás és a járadék nem ugyanaz. Akkor
is jár az adókedvezmény?

0 pont pont pont

A személyi jövedelemadó törvény a rokkantsági járadékot nevesíti a személyi kedvezményre jogosító körülménynek, a rokkantsági ellátást nem.
Ezért az első esetnek megfelelően érvényesítheti a kedvezményt, azaz a súlyos fogyatékosságot igazoló orvosi igazolást kell beszereznie. Ha az orvos igazolja a rokkantságát korábbra is az orvosi dokumentáció alapján, akkor nemcsak 2015. augusztustól, hanem a korábbi évekre (max. 5 év) visszamenőleg, önellenőrzéssel érvényesíteni tudja a kedvezményt. Az összeg évente változott.

1 pont pont pont

Üdvözlöm .
Nem elég a rokkantsági ellátásról szóló határozat ? Külön igazolás is kell ?
Köszönettel : Both Lászlóné

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Rokkantsági ellátásban részesülök 2019.02.01 óta. Szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e bármilyen adókedvezményre, és ha igen milyenre? Besorolásom: C2 minősítési kategóriába tartozó.

0 pont pont pont

Kedves Ilona!

Nem a besorolás számít, hanem a betegség BNO kódja. Ha ez szerepel a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben, akkor jár rá adókedvezmény (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR). A házi orvosnak, vagy a szakorvosnak le kell igazolnia azt, hogy a kedvezményre jogosító betegség mióta áll fenn. Ezt a tényt a NAV-val is közli. Amennyiben ez a betegség régebb óta fennáll, akkor az igazolás alapján a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók (jelenleg 2013-tól), és az orvos által leigazolt időponttól visszaigényelhető a kedvezmény.
Alapból a rokkantsági járadékosnak és a fogyatékossági támogatásban részesülőnek jár csak.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Meg tudnák mondani, hogy ezt a kedvezményt a bevallás melyik sorában lehet érvényesíteni?
köszönettel: Kollár Attila

0 pont pont pont

Kedves Attila!

A B lap 45. sora, ide annyiszor 6.900 Ft-ot kell beírni, ahány hónapig fennállt ez az állapot.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

nagyon szépen köszönöm! Üdv: Attila

0 pont pont pont

Rokkant ellátásban részesülőnek kell e adózni ingatlan bérbeadás után és ha kell akkor mennyit?Köszönöm válaszát Varga Andrásné

0 pont pont pont

A kérdésre adandó válasz kissé összetettebb annál, hogy pontos hányadot, összeget lehessen meghatározni.
Az ingatlan bérbeadás önálló tevékenységből származó összevont jövedelem. Az adóztatandó jövedelem a bevétel 90%-a, vagy az igazolt költségekkel csökkentett összege. Ezt 15% szja terheli. (Függetlenül a bérbeadó ellátási jogosultságától.)

Amennyiben az ellátását okozó állapota miatt súlyos fogyatékosság okán személyi kedvezmányre jogosult, ezt az összevont jövedelmet terhelő adó erejéig az éves SZJA bevallásában érvényesítheti.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Kedves Varga Andrásné!

A betegség BNO kódja alapján a háziorvos/vagy szakorvos tudja kiállítani a kedvezményre jogosító igazolást, ez ugyanis betegségekre és nem egészségi állapotra vonatkozik.
Az igazoláson szereplő betegség fennállásának kezdete dátumtól érvényesíthető, akár visszamenőleg is, max 5 évre.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Egy gyors kérdésem lenne.
Rokkantsági ellátást kap egy személy neki az egy háztartásban élő egyeneságú rokona ( fia ) igénybe vehet adókedvezményt ?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ahogy azt a korábbi válaszaimban is olvashatja, a rokkantsági ellátás ténye nem jelent személyi jövedelemadó kedvezményt, csak akkor ha ez a BNO kód alapján megállapitható, erről igazolást szakorvos, vagy háziorvos állíthat ki, aki ezt jelenti is a NAV felé.
A kedvezményt csak az veheti igénybe, aki a beteg, ez másra nem "ruházható Át".
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Édesapám rokkantsági ellátásra jogosult. Mellette súlyos fogyatékossági ellátást is kap. Ez esetben érvényesíthető az adókedvezmény? Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves Júlia!
Mint fentebb írtam, a rokkantsági ellátás esetén nem jár automatikusan, csak megfelelő betegség esetén az szja kedvezmény. A fogyatékossági támogatást viszont olyan betegségek esetén ítélik meg, ami után jár szja kedvezmény, de ezt is igazoltatni kell a háziorvossal, mert ő az aki jelenti a NAV-nak, hogy kink és mikortól jár a kedvezmény, határozatlan időre szól, vagy újra felül kell vizsgálni. AZ szja kedvezményt csak akkor tudja igénybe venni, ha dolgozik, akkor ennyivel kevesebb szja-t kell befizetni/vagy ennyi lehet visszaigényelni az adóbevallásban.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

2018-óta rokkantsági ellátást kapok,mellette dolgozom napi 6órában.B2 a minősítésem,adóvisszatérítés jár nekem?köszönöm

0 pont pont pont

Tisztelt Válaszoló!
A rokkantsági ellátás megállapításakor kaptam a Budapest Főváros Kormányhivatalától, I. fokú orvosi véleményt és Komplex minősítő véleményt. Mindkettő tartalmazza a G8190 támogatott BNO kódot és az időbeli hatályát és személyes adatokat. Ezen iratok megfelelnek a személyi kedvezmény igénybevételére, illetve a NAV ellenőrzéskor a jogosultság igazolására (lakás kiadás)?
Köszönettel: Gábor

0 pont pont pont

Kedves Edit és Gábor!
A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet határozza meg. A kedvezmény igénybevételére kizárólag a szakorvos, csak háziorvos által kiállított "Igazolás a ... adóévben kiadott súlyos fogyatékosság minősítéséről" elnevezésű igazolás jogosít, más irat alapján igénybe venni nem lehet. Az igazolás formáját a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet melléklete tartalmazza. Tehát a szakorvosi leleteivel keresse fel a háziorvost, aki ez alapján fogja kiállítani az igazolást, és a személyi kedvezményre jogosultságát bejelenti a NAV-nak. Az igazolást Önnek kell megőrizni, senkinek ne adja oda. Ha korábbi évektől járna vissza Önnek az adókedvezmény alapján szja, akkor a korábbi adóbevallások önrevíziójával utólag, 5 évre visszamenőleg igényelhető vissza (jelenleg ez az év 2014).
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Szép estét kívánok Adrienn vagyok! 30 éves. 13 éves korom óta agydaganatban szenvedek. Rokkant nyugdijban részesülök több 10 éve.. Vissza igenyelhetem ez esetben az adót? És ha igen, hogyan?

0 pont pont pont

Ezt elfelejtettem előző kérdésemhez le írni, nővérem súlyos szellemi fogyatékos születésétől kezdve, ő, illetve anyám ( hisz írás tudatlan ön ellátásra képtelen ( fogyatékossági, és rokkantsági járadékban részesül. Neki is igénybe vehető az adó visszatérítés?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ