KATA indítás adószámos magánszemélyként

Tisztelt Tagok!

Jelenleg adószámos magányszemélyként végzek egyéb szálláshely szolgáltatást (Airbnb). Erről számlát állítok ki, és megfizetem évente a szoba után az adót, amit az SZJA bevallásban jelzek is.
Most szeretnék KATA-s egyéni vállalkozást indítani más főtevékenységgel. Ez lenne a főállásom.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom jelölni a számlákon, hogy az egyik bevételem KATA-sként keletkezik, míg az Airbnbs bevételem "adószámos magánszemélyként"? Illetve, akkor évente kell majd készítenem egy KATA bevallást, és az adószámos magánszemély státusz miatt egy SZJA bevallást?
Köszönöm a választ.





0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!
Sehogy, egy személynek egyszerre egy adószáma lehet. El kell döntenie, hogy vagy adószámos magánszemély akar maradni, vagy katás egyéni vállalkozó. Ha katázni is akar meg ezt a másik tevékenységet is vinni adószámos magánszemélyként, akkor inkább alapítson katás Bt-t, amihez igaz, hogy kültag is kell, de lehet megérné.
Üdvözlettel:
Mart L.

0 pont pont pont

Bocsánat, de nem értek egyet a válasszal. Adószámos magánszemélyként is indíthat egyéni vállalkozást, az adószáma természetesen ugyan az lesz, mint magánszemélyként. A bevételek elkülönítése egyértelmű, hiszen a KATA bevételi számlákon jelölnie kell a "Kisadózó" kifejezés feltüntetésével. Mivel KATA alatt az Airbnb nem tilos - hiszen az nem bérbeadás, hanem szálláshely szolgáltatás - inkább azon gondolkozzon el nem érdemesebb-e ezt a tevékenységet is betenni a KATA alá - már ha a bevételek engedik.
Üdv.
W. Katalin

2 pont pont pont

Kedves Krisztina!
El tudja különíteni a kettőt, az egyéni vállalkozói számlákra ráírja, hogy Kisadózó, ezt egyébként is kötelező, a magánszemélyesre meg, hogy adószámos magánszemély.
És valóban így van a KATA-s bevételről KATA bevallást kell beadni, az Airbnb-ről meg szja bevallást. A kétfajta bevételről két, egymástól független bevételi nyilvántartást kell vezetni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Tisztelt Könyvelők!
A fenti válaszok 2023-ban is igazak? Az új KATA mellett mellett is lehet valaki adószámos magányszemély is?
Én KATA-sként utazási tanácsadó vagyok (magánszemélyeknek), illetve tervezek lenni (még nem volt ebből bevételem), a lakásomat pedig részben kiadnám egy cégnek. Ezt meg tudom oldani?
Köszönettel, Czeiner Katalin

0 pont pont pont

Kedves Katalin!

Igen, lehet, de NEM adószámos magánszemélyként, tehát nem számlázással, hanem magánszemélyként, és a cég számol el a NAV felé a 15%-os SZJA-val, és a csökkentett összeget fizeti ki Önnek. Tehát ez szja köteles jövedelem lesz, semmi köze nincs a KATA-hoz.

Előfordulhat, hogy a cég kér számlát, de ez teljesen felesleges, 10 éve amúgy sem kell adószám lakás bérbeadáshoz. ;) A cégek elő szokták azt is adni, hogy majd a bérbeadó intézi az adminisztrációt, de sajnos ilyenkor náluk van a kötelezettség, csak szeretik elfelejteni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ