KATA indítás adószámos magánszemélyként

Tisztelt Tagok!

Jelenleg adószámos magányszemélyként végzek egyéb szálláshely szolgáltatást (Airbnb). Erről számlát állítok ki, és megfizetem évente a szoba után az adót, amit az SZJA bevallásban jelzek is.
Most szeretnék KATA-s egyéni vállalkozást indítani más főtevékenységgel. Ez lenne a főállásom.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom jelölni a számlákon, hogy az egyik bevételem KATA-sként keletkezik, míg az Airbnbs bevételem "adószámos magánszemélyként"? Illetve, akkor évente kell majd készítenem egy KATA bevallást, és az adószámos magánszemély státusz miatt egy SZJA bevallást?
Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Sehogy, egy személynek egyszerre egy adószáma lehet. El kell döntenie, hogy vagy adószámos magánszemély akar maradni, vagy katás egyéni vállalkozó. Ha katázni is akar meg ezt a másik tevékenységet is vinni adószámos magánszemélyként, akkor inkább alapítson katás Bt-t, amihez igaz, hogy kültag is kell, de lehet megérné.
Üdvözlettel:
Mart L.

0 pont pont pont

Bocsánat, de nem értek egyet a válasszal. Adószámos magánszemélyként is indíthat egyéni vállalkozást, az adószáma természetesen ugyan az lesz, mint magánszemélyként. A bevételek elkülönítése egyértelmű, hiszen a KATA bevételi számlákon jelölnie kell a "Kisadózó" kifejezés feltüntetésével. Mivel KATA alatt az Airbnb nem tilos - hiszen az nem bérbeadás, hanem szálláshely szolgáltatás - inkább azon gondolkozzon el nem érdemesebb-e ezt a tevékenységet is betenni a KATA alá - már ha a bevételek engedik.
Üdv.
W. Katalin

2 pont pont pont

Kedves Krisztina!
El tudja különíteni a kettőt, az egyéni vállalkozói számlákra ráírja, hogy Kisadózó, ezt egyébként is kötelező, a magánszemélyesre meg, hogy adószámos magánszemély.
És valóban így van a KATA-s bevételről KATA bevallást kell beadni, az Airbnb-ről meg szja bevallást. A kétfajta bevételről két, egymástól független bevételi nyilvántartást kell vezetni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ