SZJA visszaigénylés

Tisztelt Könyvelők.hu!
Magánszemélyként érdeklődöm az alábbi ügyben.
2019.01.01-től jogosult lettem betegségemből kifolyólag szja visszatérítésre. A 2019-es évben munkanélküli lettem és az utolsó két hónapban már nem volt semmilyen jövedelmem, amit szja fizetési kötelezettség is terhelt volna. Ezért - ismerős könyvelő szerint - nem jár arra a 2 hónapra a visszaigényelhető összeg. Az adóhivatalban ennek ellenkezőjéről tájékoztattak, mondván, ha 2019.,évben több volt az szja levonás, mint amennyit visszaigényelnék, akkor kérhetem mind a 12.hónapra, mivel ők adóévet néznek.
Mi az igazság? Hogyan változtassam meg a bevallás tervezetet, 10 vagy 12 hónapra igényelhetem vissza a jogosan járó összeget?
Segítségüket előre is köszönöm, üdvözlettel: Tímea

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Tímea!

A nav jól mondta, 12 hónapra érvényesítheti. A jogosultság egész évben fennállt, nem a ledolgozott hónapok száma a mérvadó, hanem a levont adóelőleg.

2 pont pont pont

Kedves Tímea!

Valamilyen szinten mind a két válasz igaz :) Nem jár arra a két hónapra, de mivel az előzőekben kimeríti a visszaigényelhető keretet így jár a teljes összeg, a visszaigénylésnél nem kérdezi a hónapokat :)

1 pont pont pont

Köszönöm a segítséget mindenkinek. Szép napot, jó munkàt! :)

0 pont pont pont

Kedves Tímea!
Minden hónapra jár az szja kedvezmény, amikor a betegsége fennállt. Tehát 12 hónapra. Fontos, hogy csak maximum annyi szja-t igényelhet vissza, amennyit levontak Öntől. Ha többet vontak le, mint az éves adókedvezmény, akkor a teljes 12 hónapnyit igénybe veheti, teljesen mindegy, hogy azt hány hónap alatt szerezte meg. Ha egy hónap alatt, akkor is jár a 12 havi kedvezmény.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ha meg van az orvosi papír adja be nyugodtan az önellenőrzést, visszamenőleg öt évre lehet érvényesíteni kedvezményt!
Mart László

0 pont pont pont

Igen, tudom, azt màr tavaly elintéztem.
Jelenleg a 2019.adóvre vonatkozó szja bevallàs miatt volt szükségem infóra, mivel november es december hónapokban nem volt semmilyen jövedelmem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ