Fodrászat egyszerűsített bejelentéssel

Tisztelt könyvelők!
Fodrászüzletet szeretnék nyitni, de 2019-ben egy másik katás vállalkozás miatt eltiltottak 2019 és 2020-ra a kata alanyi adómentességtől.
A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e oldani azt, hogy egy dolgozó szülő hozná létre a katás ev.-t, és ő bejelentene egyszerűsítettbe engem, mint fodrászt, és úgy dolgoznék a szalonban.
Mivel még kezdő fodrász vagyok, a havi 15-napba bőven beleférne az én munkaidőm, mert még nincs annyi vendégem.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Péter,

Az egyéni vállalkozói tevékenységet szabályozó 2009. évi CXV. törvény 16. paragrafusa szerint képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. Jogszabály – ide nem értve az önkormányzati rendeletet – eltérő rendelkezése hiányában képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó akkor is folytathat, ha a képesítési követelményeknek maga nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik.

A képesítési követelményeknek a tevékenység folytatása során folyamatosan meg kell felelni. Ennélfogva az Ön által vázolt megoldás nem járható út.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

0 pont pont pont

Tisztelt Gazdag Róbert!
A szulőnek, akinek a ev. a nevén lenne nincs fodrász végzettsége, de nekem, aki a tevékenységet végezné, nekem van.
Így is ugyan az a válasz?

0 pont pont pont

Kedves Péter,

Igen, a válasz ugyanaz. Mivel a vállalkozónak nincs meg a szükséges végzettsége és nincs olyan határozatlan időben foglalkoztatott alkalmazottja, akinek van, ez nem kivitelezhető.
Megoldást jelentene, ha Önt részidőben foglalkoztatná.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ