GYED számítása Kata esetén

Kedves könyvelők. A kérdésem arra irányulna,hogy Katás vállalkozó vagyok 2015 óta. Most 2020.02.18-ÁN megállapította a nőgyógyász,hogy 6 hetes állapotos vagyok. Gyorsan átváltottam emelt katára februártól, viszont nem tudom,hogy a gyedbe mikortól hogyan számítják bele a magasabb Kata fizetését, így mennyi gyedre számíthatok? Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Andrea!

Amennyiben a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyermekgondozási díj alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos (a biztosítási idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs). A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén, a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. A 180 napi jövedelem keresésekor legfeljebb az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni. Csednél is nagyjából ugyanez a helyzet.

1 pont pont pont

Kedves Andrea!
Tulajdonképpen a szülést megelőző 9 hónap első 6 hónapjának jövedelmét veszik figyelembe, így Önnek valószínűleg 1 hónap alacsonyabb és 5 hónap magasabb összegű KATA-t vesznek figyelembe, ha csak a szülés időpontjától veszi igénybe a CSED-et. Ha már 4 héttel a szülés várható időpontja előtt igénybe veszi, ahogy arra a jogszabályok lehetőséget adnak, úgy 2 hónap alacsonyabb és 4 hónap magasabb összegű KATA-val számolnak. Tehát jobban jár, ha a szülés időpontjáig nem veszi igénybe a CSED-et.
Tulajdonképpen ezt a szabályozást azért vezették be, hogy ne legyen elég a kismamának akkor emelni a munkaidejét/munkabérét/KATA-ját, amikor kiderül, hogy várandós, mert akkor már nem lehet megoldani, hogy mind a 180 napra emelt összeg után számítódjék az ellátás.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves Andrea!
Amennyiben pontosan megírja a szülés várható idejét, majdnem pontos számítást tudunk küldeni.
Számításaim szerint a szülés várható ideje: november 20-a körül behatárolható.
Irányadó időszak: 2019.01.01-2020.08.30. ebben az időszakban keresik a 180 nap jövedelmet.
Számítási időszak: 2020.03.04-2020.08.31. 180 naptári napi jövedelem lesz az CSED, GYED alap.
Nem kell KATÁsnak maradnia. SZja szerinti adózó egyéni vállalkozóként sokkal többet kaphat. Persze befizetni is többek kell, de megéri váltani. Annál is inkább, mert gyed alatt, ha munkát végez, fizetni kell a KATÁ-t.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ