Megszűnt katás e.v., lehet-e katás bt. beltagja?

Tulajdonképpen leírtam a kérdést a címben.
2019-ben - szüneteltetés közben - technikailag megszűnt a katás egyéni vállalkozásom.
Lehetek-e 2020-áprilistól újonnan alapított bt. katás beltagja?
A válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Mihály!
Tekintettel arra, hogy egy személy egyszerre csak egy cégben lehet korlátlanul felelős tag, vagy egyéni vállalkozó, így ha az egyéni vállalkozás már megszűnt, akkor bt. beltagja lehet. A kata két évben belül újra nem választható, de itt ebben az esetben Ön a Bt-nek lesz a beltagja és ilyen minőségben fog eljárni. Viszont az ügyvédnek ezt jelölnie kell majd az egyszerűsített cégbejegyzési eljárás folyamán.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Mihály!
A NAV állásfoglalása alapján semmi akadálya annak, hogy a megszűnt kata-s egyéni vállalkozás után Ön Bt. beltagként kata-s legyen.
"A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény [Katv.] 6. § értelmében a kata adóalanyiság a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra ismételten nem választható.
A Katv. 5. § (1) bekezdése tartalmazza az adóalanyiság megszűnésének eseteit, melynek c) pontja kimondja, hogy a kisadózó egyéni vállalkozói jogállásának megszűnése napjával a kisadózó vállalkozás adóalanyisága is megszűnik.
Ha a magánszemély ismételten egyéni vállalkozóként kíván adóköteles tevékenységet folytatni, és újból a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás választására irányuló bejelentést tesz, akkor az állami adó- és vámhatóság az új adószám megállapítása során a nyilvántartásában szereplő adatok alapján megvizsgálja, hogy az adózó esetében fennállnak-e a tételes adóalanyiság választását kizáró körülmények.
Az adóhatósági nyilvántartás azt is tartalmazza, hogy az adott magánszemély a vállalkozói tevékenység megkezdésére irányuló bejelentést megelőző időszakban folytatott-e egyéni vállalkozói tevékenységet vagy sem, tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel, a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységét nem elkülönült jogalanyként végzi.
Fentiek alapján nem jogosult a tételes adóalanyiság ismételt választására az az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemély, aki a Katv. 6. §-ában foglalt időszakon belül újra egyéni vállalkozói tevékenységet kíván folytatni.

A törvény nem tartalmaz azonban arra vonatkozó szabályt, mely szerint egy alakuló gazdasági társaság esetében vizsgálni kellene, hogy a tagok valamelyike előzetesen rendelkezett-e olyan jogállással, melyre tekintettel a Katv. alanyának minősült volna, nincs tehát akadálya annak, hogy egy korábban katás egyéni vállalkozónak minősülő magánszemély a későbbiekben alapított gazdasági társaságával összefüggésben a kata adózási módot válassza.
Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

És mi a helyzet fordított esetben? Végelszámolással megszűnt volt katás Bt. beltag indíthat-e katás Egyéni vállalkozást?

1 pont pont pont

Ugyanez a helyzet fordítva is.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ