KATA-s egyéni vállalkozóival Németországban dolgozni, hogyan lehet?

Jó napot kívánok!
Nekem több kérdésem lenne egy elég összetett dologgal kapcsolatban, ezért részletesen leírom a helyzetemet.
Magyarországon KATA-s egyéni vállalkozóként dolgoztam, mint frissítő masszőr, de jelenleg szünetel a vállalkozásom. Most január elején jöttem ki Németországba. Mivel gyógypedagógiai (azon belül logopédus, szomatopedagógus), hatha jóga oktató, gyógymasszőr és egyéb wellness masszázs végzettséggel rendelkezem szeretnék itt Németországban is egyéni vállalkozóként magán órákat tartani, illetve masszőrként tevékenykedni, mint magyar KATA-s egyéni vállalkozó. Oka van, hogy miért a magyart szeretném használni, és nem Németországban vállalkozni.
1. A kérdésem az lenne, hogy mi kell ahhoz, hogy itt Németországban dolgozni tudjak a magyar KATA-s egyéni vállalkozóimmal? Már leveleztem a NAV-val, ők azt mondták, hogy lehet külföldön dolgozni vele, de ennek Németországban kell utána járnom. Itt Németországban voltam már több helyen is (Finanzamt, Ordnungsamt), hogy utánakérdezzek, de még nem sikerült rendes választ kapnom.
2. Kell-e itt Németországban bármit fizetnem, a magyar kötelezettségeken kívül (KATA havi ára 50.000 Ft, iparűzési adó, kamarai tagság masszázs esetén, illetve könyvelői díj)?
3. A betegbiztosításom így fizetve lenne Magyarországon, Németországban is fizetnem kell? Ha igen egyszerűen kötni tudok egy betegbiztosítást magamnak?
4. Hol tudok utána nézni, hogy Németországban milyen előírások, feltételek vannak, amelyek a fent említett tevékenységek végzéséhez kellenek? Illetve ezek vonatkoznak-e rám, abban az esetben, ha magyar egyéni vállalkozóként dolgozom itt Németországban? (Gondolok itt arra, pl. hogy kell-e egy bérelt helyiség, ahol ezeket a tevékenységet végezhetem, vagy az otthonomban is végezhetem?)
5. Ha Magyarországon megvan adva egy összeg határ, amely eléréséig (havi 1 millió Ft, évi 12 millió Ft-ig) áfamentes vagyok, akkor a német törvényeket is figyelembe kell vennem, vagy rám a magyar összeghatár érvényes?
6. Hallottam olyanról, hogy elvileg ott kell adózni, ahol több napot töltesz életvtelszerűen egy évben. Ez ilyen esetben mit jelent, Németországban is kell adóznom, vagy kizárja a lehetőségét a magyar egyéni vállalkozóival való munkavégzést Németországban?
7. Kell-e hitelesíttetnem ehhez a végzettségeimet, vagy sem? Be kell-e mutatnom Németországban valahová, hogy a magyar egyéni vállalkozóimmal mit milyen végzettséggel végzek? Hiszen a magyar egyéni vállalkozóimhoz igazolnom kell, hogy melyik TEÁOR számot, miért veszem fel, és milyen tevékenységet végzek vele.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Noémi!
Szerintem nincs akadálya annak, hogy Németországba katás enyéni vállalkozóként vállalkozzék, azonban tekintettel arra, hogy szolgáltatásról van szó, így közösségi adószám kiváltása is szükséges és a szolgáltatás igénybevevője fogja fizetni az áfát az Ön által befogadott számla után, úgy hogy Ön belföldre lehet alanyi áfa mentes de közösségen belüli értékesítés esetén érvényesül az áfa. tv. 37 § (1)-bek. A fordításokhoz nem tudok hozzászólni, ha ők kérnek kint dokumentumokat fordított példányba akkor bizonyára kell. Szintén a kinti szabályokat egy magyar könyvelő nem fogja ismerni, hiszen ahány ország annyi szabály. Az ottani szabályokkal kapcsolatban szerintem ottani könyvelőt célszerű megkeresni, de pont azért van az Unió, hogy az országhoz kötöttség ne okozzon gondot, így legyen olyan nemzetek felett álló szabályozás, amely támpontot ad minden országnak, hogy hogy kell eljárni.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Annyival egészíteném ki, hogyha magánszemélynek számlázza a szolgáltatást, akkor sem közösségi adószám, sem áfafizetés nincs, mivel így az áfatörvény szerinti teljesítés helye Magyrország lesz, vagyis eljárhat alanyi áfamentes minőségében (NAV határozat alapján írom ezt).

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ